Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Valaki elmagyarázná a hatáérté...

Valaki elmagyarázná a hatáérték formális definícióját?

Figyelt kérdés
ezt az epszilon>0 dolgot nem értem és így a függvény határértékének a def.-jében lévő epszilon,alfa dolgot sem. Egyébként a számolás jól megy vele. Köszi!

2016. jan. 1. 18:39
 1/7 anonim ***** válasza:
epszilon>0: ez azt jelenti, hogy egy érték (környezet) nagyobb, mint 0, tehát pozitív.
2016. jan. 1. 18:51
 2/7 anonim ***** válasza:
51%

Kérdés, hogy függvény, vagy sorozat határértéke kell-e?

Meg aztán többféle definíció is van, én speciel egyikben sem találkoztam alfa betűvel. Az epszilon az általános, ebből gondolom, hogy függvényről van szó. De nem alfa, hanem delta szokott szerepelni.

Úgyhogy jobb lenne, ha konkrétan leírnád a kérdéses definíciót, és akkor rá tudnánk közelíteni.

2016. jan. 1. 18:56
 3/7 A kérdező kommentje:

Def.: Egy (an) sorozatnak határértéke egy A (eleme R) szám, ha minden epszilon>0 -hoz létezik egy N (eleme term. számok) küszöbindex, hogy an eleme(A-epszilon,A+epszilon) minden n>N-re.

Def.: Legyen f:R->R ,a (eleme R)

Az f függvénynek az a-ban vett határértéke A, ha minden epszilon>0-hoz létezik alfa>0, hogy |x-a|<alfa és x≠a esetén

|f(x)-A|<epszilon

ezt a kettőt nem értem, az alfa azt hiszem valamilyen ingadozást jelent, ja és a függvényhatárérték def-nél az "a" pontban a függvény határértéke "beteg". köszi

2016. jan. 1. 20:23
 4/7 A kérdező kommentje:

Azért is zavaró ez a két definíció mert nem kell se az epszilont, se a küszöbindexet használni(meg úgy az egész definíciót) egy példa kiszámításához. t

Többnyire csak bizonyításokhoz láttam hogy használják és a határérték megértéséhez, de ezt egyáltalán nem segítnekem megérteni a határérték működését. Tudnátok valamilyen szemléletes dolgot mutatni hozzá? Köszönöm!

2016. jan. 1. 20:30
 5/7 anonim ***** válasza:

Ennél szemléletesebb dolgot nem tudok:

https://www.youtube.com/watch?v=GbUWxxi3rz4

2016. jan. 1. 20:53
 6/7 anonim ***** válasza:
Én ezt úgy értettem meg, hogy lerajzoltam, ami a definícióban van.
2016. jan. 1. 23:10
 7/7 A kérdező kommentje:
a youtbobon el is felejtem keresgélni. köszi mindkettőtöknek! ment a zöld
2016. jan. 2. 01:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!