A higanyos hőmérőt miért kell lerázni? A higany miért nem hűl vissza és mászik vissza magától?
"A hőmérőt nem kell teljesen lerázni, csak addig, aminél még biztos magasabb a hőmérsékleted."
én is így gondoltam, de a fizikai elv alapján, ahogy leírták a működését, ezt én most egyáltalán nem látom igazoltnak
"Különböző testrészeken különböző lesz a hőmérsékleted is. A homlokodon kisebb lesz, mint a hónod alatt, a hónod alatt meg kisebb, mint végbélben."
igen, de mint írtam, én direkt mondtam az orvosnak, hogy a hónom alatt mértem, tehát nem figyelt, vagy nem tudta, hogy más a hőmérséklet?
"igen, de mint írtam, én direkt mondtam az orvosnak, hogy a hónom alatt mértem, tehát nem figyelt, vagy nem tudta, hogy más a hőmérséklet?"
Egy orvos SOHA nem fogja azt mondani, hogy "igen, önnek van igaza, kedves beteg, én néztem el a vizsgálatot."
Én is kérdeztem már egy orvost valamilyen kijelentése kapcsán, és végül teljesen belegabalyodott a saját önellentmondásaiba, próbált kihátrálni, ideges lett, de körömszakadtáig kapaszkodott egy korábbi kijelentésébe, ami szerintem egy marhaság volt. (Nem vitázni akartam vele, de nekem fontos volt tisztázni, ha neki nem is.)
Szóval ne keress mindig logikát abban, amit egy orvos mond, mert sajnos néha ködösítenek.
"én is így gondoltam, de a fizikai elv alapján, ahogy leírták a működését, ezt én most egyáltalán nem látom igazoltnak"
1. Felmegy a szál mondjuk 37,2-ig.
2. Később visszahűl a tartályban lévő higany mondjuk 20 fokra, elválik a kapillárisban lévőtől, ami továbbra is 37,2-t mutat.
3. Lerázod a kapilláris tartalmát 30 fokra, de az még mindig nincs kapcsolatban a tartállyal.
4. Legközelebb berakod a hónod alá, így a tartály higanya elkezd tágulni és eléri a kapillárisban rekedt részt, egyesül a két mennyiség.
5. Innentől pedig "tolja" maga előtt a szálat, vagyis visszaállt az eredeti állapot.
#7: Méghozzá legtöbbször gallium. Ami ugyancsak mérgező :D
Viszont egy lázmérőben nincs annyi, ami komoly bajt tudna okozni, másrészt nem halmozódik fel (akkumulálódik) a szervezetben, mint a higany.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!