Newton második törvénye miért nem érvényes a nehézségi gyorsulásra?
Newton második törvénye:
Egy pontszerű test 'a' gyorsulása egyenesen arányos a testre ható, a gyorsulással azonos irányú 'F' erővel, és fordítottan arányos a test 'm' tömegével.
A nehézségi gyorsulás viszont mindenre ugyanannyira hat egy adott helyen.
F=m*a /Newton II
F=m*g /gravitációs erő
Mivel azonos a bal oldal:
m*a=m*g
az m-el egyszerűsítünk:
a=g
Légy szíves, ne próbáld meg Newton törvényeit átfogalmazni. A megszületésük óta eltelt körülbelül 300 évben elég sokszor bizonyosodott már be, hogy egyszerű, átlátható, jó törvények ezek. Nálad sokkal okosabb emberek sem tudták ezeket másképp leírni.
Newton II. törvénye így hangzik: a pontszerű test gyorsulása egyenesen arányos a rá ható erővel és fordítottan arányos a test tömegével. Nincs kitétel arra vonatkozóan, hogy merrefelé mutat az erő.
Az, hogy a nehézségi gyorsulás minden testre ugyanakkora, nem jelent problémát. Az egy dolog, hogy adott ponton minden testre ugyanakkora gyorsulás hat, de ezt különböző nagyságú erők produkálják. Ezen különböző nagyságú erők pedig nem véletlenszerűek, hanem pontosan megfelelnek ezen összefüggésnek: egy kétszer nehezebb testre kétszer nagyobb nehézségi erő hat. Ha utánaszámolsz, akkor nincs semmi probléma.
Egy pontszerű test 'a' gyorsulása egyenesen arányos a testre ható, a gyorsulással azonos irányú 'F' erővel, és fordítottan arányos a test 'm' tömegével.
Ha ezt tekinted újrafogalmazásnak, akkor tévedésben vagy a szerzőjével kapcsolatban, az ugyanis nem én vagyok.:)
Wikiről kopiztam.
a pontszerű test gyorsulása egyenesen arányos a rá ható erővel és fordítottan arányos a test tömegével.
Használom akkor a törvény helyesebben megfogalmazott változatát:
a pontszerű test gyorsulása egyenesen arányos a rá ható erővel és fordítottan arányos a test tömegével.
Értem, hogy ez hogyan érvényesül pl egy mozdonynál.
De nem látom ennek az érvényesülését a nehézségi gyorsulásnál.
Tudtommal ugyanis egy test nehézségi gyorsulása nem függ a tömegtől és a nehézségi erőtől.
Tudom, hogy valamit rosszul gondolok, de nem értem, hogy mit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!