Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan lehet kimutatni a...

Hogyan lehet kimutatni a mustárgázt?

Figyelt kérdés
2010. márc. 23. 20:04
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
26%

Hát, ha így kérdezed, hogy mustárgáz, akkor lehet, hogy nem egyszerűen a klórra gondolsz (bár a mustárgáz végsősoron az), de azt mindenesetre laborkörülmények között kis mennyiségben is kimutathatjuk kálium-jodidos (eselteg még keményítős) vattával.

(Barnás vagy keményítővel kék elszíneződés.)

2010. márc. 23. 20:08
 2/12 anonim ***** válasza:
25%
beleszagolsz aztán majd kimutatja a szervezeted...
2010. márc. 23. 20:17
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

(ClCH2CH2)2S; diklór-dietil-szulfid

Egyszer a fenti mustárgáz szobahőmérsékleten nem gáz hanem olajos ragacsos folyadék.Nem belélegezéssel hat elsősorban hanem a bőrrel való érintkezéskor beszívódik a bőrbe és mar felhólyagosodik tőle a bőr fekélyek keletkeznek.

2010. márc. 23. 20:40
 4/12 anonim ***** válasza:
53%

Vaterán lehet kapni néha vegyi felderítő készletet. 1000 forint körül szokott lenni, van benne 4*5 ampulla, ezekben vannak az indikátorok, azt hiszem a következőkre jók: foszgén, mustárgáz, szomán (ebben nem vagyok teljesen biztos) és szarin.

Egy kis pumpa is jár mellé. A következő képpen működik: letörjük az ampullák végét, belehelyezzük a csomag mellé adott pumpába, felszívunk egy kis levegőt és nagyon reménykedünk, hogy egyik ampulla se színeződik el.

Ja és van a mustárgáznak egy pár fajtája, ezek mindegyike oljos anyag, bőrre kerülve fekélyeket/hólyagokat okoznak. Nem fáj, de könnyen elfertőződik (ez a háborúban a mocsokban rohangáló katonáknak igencsak kellemetlen volt). A hólyaghúzóknak nevezett csoportba tartozik.

ÉS NEM KEVERENDŐ A KLÓRRAL!

2010. márc. 23. 21:22
 5/12 A kérdező kommentje:
Mustárgáz= yperit, nem klór, semmi köze hozzá:). Azt szeretném tudni, h milyen kísérlettel lehet kimutatni. Kösz: dav
2010. márc. 24. 17:00
 6/12 A kérdező kommentje:
jah és mégegy: nem szívesen szagolok bele, mert halálos adag: 0,6g/dm3
2010. márc. 24. 17:02
 7/12 anonim ***** válasza:

Az utolsó hozzászóló vagyok.

Mustárgáz kimutatására sajnos nem publikusak a receptek, legalábbis én eddig nem találtam meg őket.

Yperit az általános elnevezése a mustárgáznak, ezen belül van kénmustár és nitrogénmustár és ezen a két kategórián belül még egy jó pár fajta változat, ország és helyfüggő, hogy éppen mit használtak.

Egy pár példa:

* 1,2-Bis(2-chloroethylthio) ethane

* 1,3-Bis(2-chloroethylthio)-n-propane

* 1,4-Bis(2-chloroethylthio)-n-butane

* 1,5-Bis(2-chloroethylthio)-n-pentane

* 2-Chloroethylchloromethylsulfide

* Bis(2-chloroethyl) sulfide

* Bis(2-chloroethylthio) methane

* Bis(2-chloroethylthiomethyl) ether

* Bis(2-chloroethylthioethyl) ether

* Bis(2-chloroethyl) ethylamine

* Bis(2-chloroethyl) methylamine

* Tris(2-chloroethyl) amine

Nitrogénmustár kimutatása valószínűleg komplexekkel megy, de ez csak egy tipp. Kéne nézni hozzá szakirodalmat, kis baki, hogy nem nagyon van hozzá pontos leírás.

2010. márc. 25. 00:00
 8/12 A kérdező kommentje:
KÖszi szépen! dav
2010. márc. 25. 10:00
 9/12 anonim ***** válasza:
Az félremagyarázás hogy az yperit mustárgáz,nem igaz. A belgiumi Ypernél a németek klórgázzal hajtottak végre támadást.Én vegyvédelmi katona voltam mi csak jól tanultuk.
2010. márc. 26. 14:44
 10/12 anonim ***** válasza:
2010. márc. 26. 14:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!