Hogyan lehet kimutatni a mustárgázt?
Hát, ha így kérdezed, hogy mustárgáz, akkor lehet, hogy nem egyszerűen a klórra gondolsz (bár a mustárgáz végsősoron az), de azt mindenesetre laborkörülmények között kis mennyiségben is kimutathatjuk kálium-jodidos (eselteg még keményítős) vattával.
(Barnás vagy keményítővel kék elszíneződés.)
(ClCH2CH2)2S; diklór-dietil-szulfid
Egyszer a fenti mustárgáz szobahőmérsékleten nem gáz hanem olajos ragacsos folyadék.Nem belélegezéssel hat elsősorban hanem a bőrrel való érintkezéskor beszívódik a bőrbe és mar felhólyagosodik tőle a bőr fekélyek keletkeznek.
Vaterán lehet kapni néha vegyi felderítő készletet. 1000 forint körül szokott lenni, van benne 4*5 ampulla, ezekben vannak az indikátorok, azt hiszem a következőkre jók: foszgén, mustárgáz, szomán (ebben nem vagyok teljesen biztos) és szarin.
Egy kis pumpa is jár mellé. A következő képpen működik: letörjük az ampullák végét, belehelyezzük a csomag mellé adott pumpába, felszívunk egy kis levegőt és nagyon reménykedünk, hogy egyik ampulla se színeződik el.
Ja és van a mustárgáznak egy pár fajtája, ezek mindegyike oljos anyag, bőrre kerülve fekélyeket/hólyagokat okoznak. Nem fáj, de könnyen elfertőződik (ez a háborúban a mocsokban rohangáló katonáknak igencsak kellemetlen volt). A hólyaghúzóknak nevezett csoportba tartozik.
ÉS NEM KEVERENDŐ A KLÓRRAL!
Az utolsó hozzászóló vagyok.
Mustárgáz kimutatására sajnos nem publikusak a receptek, legalábbis én eddig nem találtam meg őket.
Yperit az általános elnevezése a mustárgáznak, ezen belül van kénmustár és nitrogénmustár és ezen a két kategórián belül még egy jó pár fajta változat, ország és helyfüggő, hogy éppen mit használtak.
Egy pár példa:
* 1,2-Bis(2-chloroethylthio) ethane
* 1,3-Bis(2-chloroethylthio)-n-propane
* 1,4-Bis(2-chloroethylthio)-n-butane
* 1,5-Bis(2-chloroethylthio)-n-pentane
* 2-Chloroethylchloromethylsulfide
* Bis(2-chloroethyl) sulfide
* Bis(2-chloroethylthio) methane
* Bis(2-chloroethylthiomethyl) ether
* Bis(2-chloroethylthioethyl) ether
* Bis(2-chloroethyl) ethylamine
* Bis(2-chloroethyl) methylamine
* Tris(2-chloroethyl) amine
Nitrogénmustár kimutatása valószínűleg komplexekkel megy, de ez csak egy tipp. Kéne nézni hozzá szakirodalmat, kis baki, hogy nem nagyon van hozzá pontos leírás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!