Tényleg társadalomtudomány a földrajz? Vagy csak van olyan "fajtája "is?
Mindkettő.
Igazából a természettudományos része a geológiai cuccok. A társadalomtudomány meg az országok, népek imsertetése.
Legalábbis nekünk gimiben így volt: 1 év időjárási, geológia ismeretek, 1 év világ országai.
Nálunk mindkettő. Angolszász egyetemeken külön tárgyak, "geology and geography" (személyes tapasztalat). A geology ott nem a mi "geológiánk" szűken, hanem kb. természetföldrajz, hegyek, folyók, stb.
Amit "geography"-nak hívnak, az nálunk társadalom- és/vagy gazdaságföldrajz, és ez társadalomtudomány.
Nálunk a két (szerintem is különböző) tárgy összekeveredik. Ez szerintem ugyanúgy nem szerencsés, mint ahogy a említett angolszász világban az alapfokú oktatásban (de mondjuk akár gimnáziumi szintig is, tisztelet a kivételnek) nincs külön fizika és kémia stb. hanem minden a "Science" tárgyba van zsúfolva. Vannak érvek és ellenérvek, hogy jó vagy nem az egységes kezelés, mindenkinek van saját véleménye róla, szerintem nem jó az egységes, jobb ha párhuzamosan tanulja az ember.
Egyelőre nálunk mindkettő, de felsőoktatásban már különválik a természet és a társadalomföldrajz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!