Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Nem értem a földrajzot! Helyi...

Nem értem a földrajzot! Helyi idő zóna idő?!

Figyelt kérdés

Van peldaul ez a feladat:

Mennyi a helyi ido Rio de Janeiroban (ny.h.43) ha Washingtonban (ny.h.77,5) delet harangoznak?

Sajnos nem voltam ott es nem ertem :-(

2015. dec. 15. 14:39
 1/7 anonim válasza:
Olvasd el a könyvet, vagy keresd meg a wikipédián.. Nem lesz több 3 percnél.
2015. dec. 15. 14:47
 2/7 A kérdező kommentje:

Szerintem te se erted...

Elolvastam tobbszor is a tanar is elmondta 5x de nem ertem -.-

2015. dec. 15. 14:56
 3/7 anonim ***** válasza:

Arra gondolj, hogy a Föld 24 óra alatt tesz meg egy fordulatot. Olyan, mintha egy Föld mintájú labda forogna körbe egy nap alatt egy lámpa előtt. Amikor a labdán Rioban lévő hangya a lámpa felé néz, akkor a washingtoni hangya még nem ért pont a lámpa alá, mert ő nyugatabbra van. Amikor a washingtoni hangya ér pont a lámpa alá, akkor a rioi hangya már tovább fordult, méghozzá annyi fokkal, amennyi a különbség köztük, tehát 77,5-43=34,5 fokkal.

Mivel a teljes fordulat 360 fok és 24 óra kell hozzá, az időkülönbség is arányos lesz a hosszúsági fok különbséggel.

360/24 = 34,5/x

X az időkülönbség lesz órában megadva, ezt már csak rendezni kell x-re.

x=(24*34,5)/360=2,3

Vagyis 2,3 óra (2 óra 18 perc) lesz dél után.

(3/10 óra = 60*3/10 perc)

2015. dec. 15. 16:36
 4/7 anonim ***** válasza:

Egyébként ha nem voltál ott, kinek mondta el a tanár 5x?

Kamuzunk? :D

2015. dec. 15. 21:30
 5/7 San Bernardo ***** válasza:

3-as lényegében helyes, de bármelyik atlasz megmondja hogy mennyi az eltérés.

Azért nem teljesen automatikus a számítás, mert vannak országok ahol (ki tudja miért, így döntöttek) nem egész, hanem fél óra a különbség.

Atlasz, wiki.

2015. dec. 16. 14:42
 6/7 TappancsMancs ***** válasza:

A kérdés pontatlan, illetve helytelen.

"Mennyi a helyi ido Rio de Janeiroban (ny.h.43) ha Washingtonban (ny.h.77,5) delet harangoznak? "

helyi idő: méterenként is változik, ez a csillagászati adott helyre számítva

zónaidő: ezek a felosztott idő zónák, többnyire 1 óra eltérésekkel, ezt mutatja az óra és a déli harangszó is

> Rio de Janeiro: a helyi idő és koordináta így helyes párosítás

> Washington: az időzónák szerinti délhez szükségtelen a koordináta megadása mivel időzóna térkép mutatja, akkor Washington mellet is delet harangoznak, sőt New Yorkban is

2015. dec. 16. 19:59
 7/7 Shamash ***** válasza:

2 földrajzi hosszúsági fok között 4 perc a különbség a valódi, csillagászati megfigyelés alapján. Ha ezt vesszük, akkor a különbség 31 fok, azaz 31x4=124 perc, azaz 2 óra 4 perc.

A helyi idő valójában legtöbbször egy időzónában érvényes zónaidőt jelenti.

Vagyis ha Washingtonban delet harangoznak, akkor Rióban simán 14 óra van, lásd az alábbi térképet.

[link]

2015. dec. 17. 02:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!