Izomláz = izomszakadás? Minden egyes izomlázzal egyre kevesebb izmunk marad?
Manapság már egyre többen tudjuk, hogy az izomlázat nem a tejsav okozza, hanem az izomszálakban keletkezett mikroszkopikus szakadások. Azt is írják, hogy az elszakadt izomszálak már nem tudnak regenerálódni. Azaz amik elszakadtak, azok már úgy is maradnak, nem képesek összegyógyulni és ugyanúgy működni mint előtte.
Ha ez igaz, akkor miden egyes izomlázzal egyre több izomszál szakad el, így egyre jobban fogy a használható izomrostok, izomszálak száma. Tehát elméletileg, aki mondjuk minden 4. nap izomlázas, annak egy idő után egyszerűen elfogy az izma mondjuk 60 év alatt, hiszen minden egyes használható izomszála elszakad. Ez mennyire igaz? Egyáltalán ebből az egészből, amit mondtam, úgy ahogy van mi igaz?
" az elszakadt izomszálak már nem tudnak regenerálódni."
Ez hülyeség.
"Azt is írják, hogy az elszakadt izomszálak már nem tudnak regenerálódni."
Hat ez eleg nagy hulyesegnek tunik.
Amit írsz az a tapasztalatokkal ellent mond.
Ha megkérdezem a nagyanyámat aki közel 90 éves és a TV-t sem tudja egy távirányítóval bekapcsolni, megmondja hogy aki edz az fit lesz és az izma erősebb és nagyobb lesz.
Nyilván ha minden nap 3-szor edzel annak nem lesz jó vége.
Heti négy edzés az optimális és az hogy az izmod nagyobb lesz-e vagy sem az a táplálkozástól és az edzés milyenségével függ össze.
"Manapság már egyre többen tudjuk, hogy az izomlázat nem a tejsav okozza, hanem az izomszálakban keletkezett mikroszkopikus szakadások." - Honnan tudjátok ( hiszitek!) ezt?
De, ha így is lenne: miért ne tudna ez regenerálódni? Ha megvágod magad, akkor a bőröd nem renerálódik? Ha kihúzzák a fogad, nem nő össze a ínyed?
Előző:
Csinálsz valamit amivel megerölteted magad és nagy izomlázad lesz. Egy hét múlva megcsinálod ugyanazt, és kis izomlázad lesz. Egy hét múlva ugyanazt, és nem lesz izomlázad.
Tejsavból pedig minden alkalommal kb ugyanannyi termelődik.
"Tehát elméletileg, aki mondjuk minden 4. nap izomlázas, annak egy idő után egyszerűen elfogy az izma mondjuk 60 év alatt, hiszen minden egyes használható izomszála elszakad."
Nem lesz minden 4. nap izomlázad (legalábbis nem ugyanabban az izomban), mert az izmok gyorsan alkalmazkodnak a megterheléshez. Az edzett embereknek nem szokott izomlázuk lenni (ha csak nem olyan mozgásformát végeznek, amit nem szoktak, és ami egyébként nem használt izmokat vesz igénybe).
Én sem hallottam olyanról, hogy a sérült izomrostok ne tudnának regenerálódni (igaz, most röviden próbáltam utánanézni, de az ellenkezőjére sem találtam semmit). Azonban az izomrostoknak csak egy kis része sérül az izomláz alatt, a többi pedig később védett(ebb) lesz az izomláz ellen, és a mozgás hatására nő a fehérjetartalmuk is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!