Milyen távcsövet érdemes venni max 70. 000Ft-ig?
Még soha nem volt távcsövem, de mindig is érdekelt a dolog. Sok távcsövet megnéztem, de nem tudok dönteni.
Van pl a luna 80 [link]
Vagy pl a luna 130 [link]
ezeket nézegettem, de ha van jobb ebben az árban akkor valaki tudna segíteni?
Mivel még nem használtam. Először inkább bolygókon tesztelném le. Aztán pl galaxisokon.
Mélyégre egyik sem igazán jó azok közül, amiket belinkeltél. A 130/900-nak 6,9 a fényerőssége, a másiknak 11. Az ilyen távcsövek bolygózásra valók inkább.
(A fényerősséget úgy kapod meg, hogy a fókuszt elosztod a tükörátmérővel, tehát pl. az egyik távcsöved esetén 900-at 130-al. Mélyégre az 5 körüli fényerősségű távcsövek jók igazán, de persze fontos, hogy minél nagyobb legyen a tükörátmérő is, de ebben az árkategóriában nem kapsz nagyot.)
Szóval 70 ezres árkategóriában inkább a holdmegfigyelés és bolygózás a reális elvárás. Javaslom, hogy 70 ezerért inkább lencsés távcsövet vegyél, mint tükröset, mert a tükrösnél a melléktükörnek aránylag nagy a kitakarása, mivel a főtükröd elég kicsi.
Amúgy a helyedben én inkább várnék még és inkább összegyűjtenék még hozzá pénzt, és vennék egy Dobsont. 150/1200-as Dobson 95 ezer ft, 200/1200 pedig 128 ezer. Ezek sokkal jobban megérnék, többet látnál velük. Inkább gyűjts még egy kis pénzt, és utána nagyobb élményben lesz részed.
és mondjuk egy ilyen?
Ebben azt olvastam más tükör van. Nem gömbtükör hanem paraboliod. Az a baj többet nem szeretnék rá költeni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!