Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen távcsövet érdemes...

Milyen távcsövet érdemes venni max 70. 000Ft-ig?

Figyelt kérdés

Még soha nem volt távcsövem, de mindig is érdekelt a dolog. Sok távcsövet megnéztem, de nem tudok dönteni.

Van pl a luna 80 [link]

Vagy pl a luna 130 [link]

ezeket nézegettem, de ha van jobb ebben az árban akkor valaki tudna segíteni?

Mivel még nem használtam. Először inkább bolygókon tesztelném le. Aztán pl galaxisokon.

2015. dec. 13. 00:46
 1/8 A kérdező kommentje:
még pl mély ég-re melyik jobb?
2015. dec. 13. 00:47
 2/8 anonim ***** válasza:

Mélyégre egyik sem igazán jó azok közül, amiket belinkeltél. A 130/900-nak 6,9 a fényerőssége, a másiknak 11. Az ilyen távcsövek bolygózásra valók inkább.

(A fényerősséget úgy kapod meg, hogy a fókuszt elosztod a tükörátmérővel, tehát pl. az egyik távcsöved esetén 900-at 130-al. Mélyégre az 5 körüli fényerősségű távcsövek jók igazán, de persze fontos, hogy minél nagyobb legyen a tükörátmérő is, de ebben az árkategóriában nem kapsz nagyot.)

Szóval 70 ezres árkategóriában inkább a holdmegfigyelés és bolygózás a reális elvárás. Javaslom, hogy 70 ezerért inkább lencsés távcsövet vegyél, mint tükröset, mert a tükrösnél a melléktükörnek aránylag nagy a kitakarása, mivel a főtükröd elég kicsi.

Amúgy a helyedben én inkább várnék még és inkább összegyűjtenék még hozzá pénzt, és vennék egy Dobsont. 150/1200-as Dobson 95 ezer ft, 200/1200 pedig 128 ezer. Ezek sokkal jobban megérnék, többet látnál velük. Inkább gyűjts még egy kis pénzt, és utána nagyobb élményben lesz részed.

2015. dec. 13. 16:04
 3/8 A kérdező kommentje:

és mondjuk egy ilyen?

[link]

Ebben azt olvastam más tükör van. Nem gömbtükör hanem paraboliod. Az a baj többet nem szeretnék rá költeni.

2015. dec. 13. 21:00
 4/8 anonim ***** válasza:
Na, ez nem rossz. Eddig ezt nem is láttam, vagy elkerülte a figyelmem :D Szerintem azok közül, amit eddig linkeltél, eddig ez a legjobb az általad használni kívánt célra és árkategóriában :)
2015. dec. 13. 22:56
 5/8 anonim ***** válasza:
Egyébként javaslom, hogy látogass el ennek a honlapnak az helyére, amit linkelsz Budapesten, mert a boltban nagyon kedvesek és segítőkészek. De akár fel is hívhatod vagy e-mailt is küldhetsz, és leírhatod a problémádat, ők szakemberek, biztos jobb véleményeket mondanak, mint pl. én.
2015. dec. 13. 22:59
 6/8 A kérdező kommentje:
köszi a segítséget. Amúgy ezzel a dobson-nal nem nehéz keresni? Nem látok rajta finom állítgatókat. Nagy nagyításnál meg kézi mozgatással nem nehéz belőni a képet?
2015. dec. 14. 00:16
 7/8 anonim ***** válasza:
Bevallom nem tudom, mert nekem még nem volt Dobsonom. De meg lehet szokni szerintem, valahogy rá lehet jönni a beállításra. A nehézségét igazából szerintem inkább az adja, hogy a Dobson rendszer azumiális rendszerű.
2015. dec. 14. 02:06
 8/8 A kérdező kommentje:
Még az lenne a kérdésem hogy mennyire lenne jobb mondjuk egy 200/1200-as newton távcső használtan. Az pont 70.000 Ft-ba kerül. Csak annak a fényereje vagy hogy hívják F/8 Nem tudom mennyire jobba vagy rosszabb. Melyikkel lehet jobban látni vagyis melyiknek jobb az optikája? Melyik az újabb típus. konkrétan erre gondolok: [link]
2015. dec. 16. 19:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!