Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan kell megérteni, a vese...

Hogyan kell megérteni, a vese működést? (FONTOS)

Figyelt kérdés

Kerestem neten, tankönyvben, de nem rtem sajnos...

segítsetek

Pl.:szétbontva, h melyik része(gyűjtőcső,vesetestecske...stb) mit csinálnak, hogyan, miért...

Hogyan kletkezik a vizelet?

Szóval minden érdekelne, csak úgy egyszerűen, érthetően!

Előre is köszönömöm szépen.

2010. márc. 22. 14:05
 1/9 A kérdező kommentje:

PL.: Ezt se értem:

A vesetestecskéből kiinduló elvezetőcsatorna kezdeti kanyargós szakasza a vese kéregállományá-val egyenes leszálló ággal ereszkedik a vese velőállományába, majd visszakanyarodik és a felszálló ágban folytatódik. Visszatérve a kéregbe közös gyűjtőcsőbe torkollik, majd a vesemedencébe nyílik...

PEDIG AZ ELVEZETŐCSATORNA 1 GYŰJTŐÉRBE TORKOLLIK, NEM A GYŰJTŐCSŐBE...ELVILEG TELJES MÁS A KETTŐ, ACSŐ AVIZELETET VIZELETET VEZETI EL, AZ ÉR MEG NEMTOM, DEAZ MÁSIK...

SEGÍTSETEK

2010. márc. 22. 14:14
 2/9 anonim válasza:

Igyekszem egyszerűen: A vesék a vízben oldható de hasznosíthatatlan anyagcseretermékeket szűri ki. Ebből lesz a vizelet. A vizeleti szervek csoportjába tartozik: vizeletkiválasztó, vizeletgyüjtő, vizeletelvezető szervek. A vizeletet a vese választja ki, a húgyhólyag gyűjti össze majd a húgycső vezeti ki.

A vese: vörösesbarna, bab alakú 12cm hosszú, 6 cm vastag, 3 cm széles és páros szerv. A belső homorú szélén a bevágás a vesekapu. Ebben vannak a vese erei, idegei és a kivezető vezeték, vagyis az uruter.(bocs de képet nem tudok betenni). Ezt a szervet 3 tok veszi körül. A külső szorosan összenőve a vese mögötti izmokkal, ez rögzíti a vesét. A középső zsírszövetből áll és ebbe van beleágyazódva a mellégvese, és a belső tok, ami közvetlenül a vese állományán fekszik.

Rem tudtam segíteni.

2010. márc. 22. 14:20
 3/9 A kérdező kommentje:

NA MEG EZ:

2. Elvezetőcsatornák visszaszívó működése

AZ EVEZETŐ CSATORNA MIT SZÍV VISSZA?

ONNAN ELVILEG AKTÍV TRANSZPORT ÉS DIFFUNDÁLÁS VAN KIFELÉ...

NA, DE HA JÓL MONDOM, AKKOR AMI KIMEGY AZ ELVEZETŐ CSATORNA FALÁN AZ HOVA KERÜL? MI ESZ A TOVÁBBI SORSA?

MERT EGY KÉEN LÁTTAM AZ ELVEZETŐ CSATORNA KÖRÜL EREKET, AKKOR AMI KITARNSZPORTÁL BELŐLE, AZ AZ EREK FELSZÍVJÁK, ÉS GONDOLOM 1 GYŰJTÉRBE KERÜ, ONNAN PEDIG VALAHOVA(HOVA)????

ÖSSZEFOGALNÁ EZT NEKEM VALAKI?

lÉNÁRD GÁBOR KÖNYVBŐLPRÓBÁLOK EMELTRE KÉSZÜLNI, DE NEM NAGYON ÉRTEM AHOGY E VANNAK BENNE ÍRVA A DOLGOK... PEDIG NEM VAGYOK ANNYIRA HÜLYE

2010. márc. 22. 14:20
 4/9 anonim válasza:
Bocsi de a veséről még vagy 3 oldalt tudnék írni. És neked nem a szerkezete hanem a működése kell. Gondolkozom..írok még
2010. márc. 22. 14:22
 5/9 anonim válasza:

Oh azt a könyvet hagyd, amiket itt írsz rosszul leszek. Szerintem ennél bonyolultabban nem lehetne leírni. Én Dr. Donáth Tibor Anatómia-Élettan könyvéből tanultam. Hihetetlenül részletes alapot! ad. Régi könyv de nekem egy új változata van meg, valószínüleg nem véletlenül adják ki még mindíg.

Válassz miről írjak ide mert nem akarok oldalakt írni : A vese kéregállománya, finomabb szerkezete, veseműködés élettana, (ezen belűl: glomerulusok működése, tudulusok működése, és szabályozás, vagy vizelet és annak vizsgálata, összetétele vagy húgyvezeték, hólyag vagy az ürítés mechanizmusa?

2010. márc. 22. 14:30
 6/9 A kérdező kommentje:

NAGYON KEDVESEK VAGYTOK...

A VEETESTECSKÉKRŐL,MŐKÖDÉSÜKRŐL... EBBEN SEGÍTSETEK LÉGYSZÍVE...

2010. márc. 22. 14:56
 7/9 anonim válasza:

A vese maga ezekből a vesetestecskékből épül fel. Olyan mint a májnál a májlebecskék. Sok millió..

A vese funkcionális egységei a nefronok, egy-egy vesénkben kb. 1,2 millió nefron található. Felépítésüket tekintve három fő részből állnak: vesetestecske, elvezetőcsatorna és a gyűjtőcsatorna. Működésük jellegét tekintve három részfolyamatra oszthatók: szűrletképződés, visszaszívás, aktív kiválasztás.

A vesetestecske működése:

A vesetestecske a szűrletképződés helye. A szűrlet az artériás vérplazmából származó fehérjeszegény folyadék. A szűrletképződés a nyomáskülönbségek hatására megy végbe, az áthaladó vérplazma 1/5-e szűrődik át. A vérplazmától abban különbözik, hogy csak minimálisan tartalmaz fehérjéket, összetétele nagyjából megegyezik a szövetközti folyadék összetételével. A napi 180 liter szűrletből végül átlagosan 1,5 liter vizelet lesz, amelynek összetétele is erősen eltér a szűrletétől.

Ez a donáthos könyvembe szó szerint így van de amúgy sulinet.

eddig mindet én írtam :)

2010. márc. 22. 15:21
 8/9 A kérdező kommentje:

Rájöttem egyébként...

Nefronok elvezetőcsatornáiból fokozódik a víz visszaszívás, akkor ez a folyamat a elvezetőből, a szövetekbe, történik, nem pedig fordítva...!

Igazából ennyit voltcsak a zavar. Kikerül a folyadék a elvezetőből és az ezt körbefogó erekbe kerül, amik egy gyűjtőérbe futnak össze és vissza kerül a vérbe, ami nem jutott a szűrletbe...

Ebben vesz részt a vazopresszin hormon, mely az agyalapi mirigy hátsó részében termelődik. Folyamatosan kerül a vérbe, ám mennyisége akkor növekszik meg, mikor a hípotalamusz nagy sejtjei, olyan ingert kapnak, mely jelzi, hogy lecsökkent a szűrésre kerülő víz mennyisége (ami szerintem azért baj, mert a vese optimális működéséhez is szükség van egy minimum mennyiségre), inverzben ugyanez, ha nő a víz mennyisége, akkor lecsökken a vazopresszin koncentrációja a vérben, mivel csökkeni kell a víz vissza szívásának.

Ezzel kapcsolatban, aztnem értem, h ezen hormon a napi 180 L ből 30 L visszaszívódásában (MEGSZŰRÉSÉT IS ?????)vesz részt.

Miért pont 30 L????

Ugyértem a víz passzív transzortal közelekedik , akkor mért kell 30 L -hez külön egy hormonális beavatkozás????

Maradt még 3 kérdés, ahogy a ? jelek is mutaták, segítsetek légyszíves

2010. márc. 23. 14:01
 9/9 anonim ***** válasza:

Hogy miért éppen harminc, azt nem tudom:) Így van és kész:)

Viszont azt, hogy miért kell hormon ahhoz, hogy vízvisszaszívás történjen:

A vese alapból vmennyi vizet kiválaszt (meg vmennyit visszaszív). De mi van akkor, ha a sivatagban sétálsz, és nem jutsz vízhez?:) (A pisid ugye folyékony, ergo még van benne víz:D). Szóval ha szükséged van még egy kis vízre, akkor vazopresszint szabadít fel a szervezeted, hogy a veséből több szívódjon vissza a szövetekbe:)

2010. márc. 23. 15:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!