Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » 16 gramm Oxigén az egy mol?

16 gramm Oxigén az egy mol?

Figyelt kérdés

2015. nov. 29. 17:55
 1/6 anonim ***** válasza:
31%
igen
2015. nov. 29. 17:59
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm
2015. nov. 29. 18:01
 3/6 sadam87 ***** válasza:
16 gramm oxigénben 1 mol atom van (nem egészen pontosan, de az eltérés kevesebb, mint ezrednyi), viszont mindössze fél mol oxigénmolekula van (mivel az oxigén kétatomos molekulákat alkot). Tehát attól függ a kérdés mire vonatkozik.
2015. nov. 29. 20:00
 4/6 anonim ***** válasza:
tudnék olyan állapotot mondani ahol az oxigén 8 atomos molekulában stabil...
2015. nov. 29. 20:53
 5/6 sadam87 ***** válasza:
100%

Gratulálok, ügyes vagy.

Egyrészt ez nem változtat a tényen, hogy nem mindegy, milyen részecskék (atomok vagy molekulák) mennyiségére vagyunk kíváncsiak az adott anyagban.

Másrészt, bár való igaz hogy az oxigénnek több allotróp módosulata létezik, normál esetben csak a dioxigénnel, és esetleg az ózonnal találkozhatunk. Lehet, hogy én vagyok túl naiv, de szerintem a kérdező említette volna, ha 10 GPa-nál nagyobb nyomásról lett volna szó.

Már a kérdésből is sejthető, hogy nem egyetemi színvonalú tanulmányokat folytat a kérdező (legalábbis nem a kémia területén). Ebben az esetben aligha kell ismernie az oxigén allotróp módosulatait (az ózont kivéve, de arra külön elnevezés van). Azt viszont értenie kell, hogy nem mindegy, hogy az atomok vagy molekulák anyagmennyiségére vagyunk-e kíváncsiak egy elem esetében.

2015. nov. 29. 22:08
 6/6 anonim ***** válasza:
Szóval légköri nyomáson és szobahőmérsékleten fél mol.
2015. nov. 30. 16:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!