Mi alapjan szamolja ki az emberi agy egy altalam elhajitott targy roppalyajat, a dobas erejet es iranyat a targy sikeres celbajuttatasahoz?
Vajon milyen szamitasokat vegezhet el az agy ennek erdekeben,hiszen ez egyaltalan nem kis feladat ha azt nezzuk h mennyi korulmenyt kell (elvileg)figyelembe venni...
persze ott van a "fogod,celzol es losz..",de abban az esetben is az agy vegzi el a celzas folyamatat es a lovedek nagy tavolsagbol valo celbajuttatasahoz is figyelembe kell venni ezeket a korulmenyeket,hiszen azok valtozasa hatassal van a lovedek utjara,ugyanugy mint egy eldobott kavicsra...
Es azt tapasztalatbol tudom,hogy mar gyermekkoromban is sikerult jo parszor betalalnia annak a kavicsnak ill.labdanak,amit epp utjara inditottam kulonosebb celozgatas nelkul,majdnem csak ohajtva,hogy de jo lenne ha..,pedig akkoriban meg csak a roppalya szo jelenteset sem ismertem..
Már hogy ne számolna semmit az agy!? Attól még hogy olyan gyorsan teszi, hogy azt nem vesszük észre, attól még számolgat. Nem is keveset!
Az izmoknak a jelek nem vaktában érkeznek az agyból! Leginkább a látottak, és a tapintás érzékelése határozza meg a számítások alapját! Az adatokat felhasználva először leképezi, egyfajta "hallucináció" során az ideális röppályát, majd mikor megfelelőnek találja az ívet, megszületik a döntés, és az agy elküldi a javasolt jeleket az izmoknak. Ezek ráadásul még korrigálódnak is miközben hajított a tárgyat. A jelek továbbítása, megszűnik, mikor már a tárgy repül.
állítólag az evolúció miatt van mert a főemlősök közül csak az ember tud így "ösztönből" viszonylag pontosan célba dobni
ami a régi lándzsával vadászó múltunk hozadéka
Koszonom a valaszokat...
az is a kerdeshez tartozik,hogy teszi ezt az agy olyan esetekben is,amikor adott dobast az adott targgyal elso alkalommal kell kiviteleznie...
Pl..adott egy felfestett kor a foldon es adott tavolsagbol,legyen mondjuk 10m,bele kell dobnom egy labdat...tegyuk fel hogy elsore sikerul,azonban a kovetkezo alkalommal mar egy darab teglaval kell ugyanazt megismetelnem es nem elkepzelhetetlen,hogy ismet betalalok...
tehat az agyam ujrakalkulalta az adatokat es a szerint adta ki a szukseges utasitasokat...
persze en sem igazi szamokkal valo kalkulaciokra ill szamitasokra gondolok,hiszen pl gyermekkent egyaltalan nincs fogalma egy embernek ezekrol a szamadatokrol azonban valamilyen adatfelmeresnek megiscsak lennie kell,ez elkerulhetetlen a sikeres feladathoz...
Nem feltetlenul ertek egyet a "tanult muvelet"-el sem...
Peldanak okaert probald meg a bal karodat behajlitva a bal konyokoddel a levegobe irni a nevedet...sikerulni fog,pedig eddig soha nem csinaltad..azonban a feladat vegrehajtasahoz rengeteg mindent kellett az agyadnak ujrakalkulalnia!
latom nagyon erolteted ezt a kalkulacio dolgot.
A teglaval azert fogsz beletalalni, mert korabban megtanultad hogy nehezebb es maskeppen kell eldobni.
;)
Tenyleg ugy gondolod,hogy ez ennyire egyszeru?
Veletlenul sem serto szandekkal mondom,hogy ez esetben semmikeppen sem szeretnek en lenni aki
felnyitja a szemedet...de igy erdemlegesen valaszolni sem tudok a felvetesedre...
Azert koszonom!
(...es mi van ha meg sohasem dobaltam addig teglat..?akar papayat,tapirkolykot v foldgombot is irhattam volna...a kerdes szempontjabol lenyegtelen..)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!