Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Metil-narancs indikátor...

Metil-narancs indikátor készítése?

Figyelt kérdés
Tudna valaki egy "receptet" mondani 0,1%-os metil-narancs indikátor készítéséhez? próbálkoztam ioncserélt vízben való feloldással de nem igazán sikerült azt az állapotot elérnem amit megszoktam ,eddig mindig kész oldatokkal dolgoztam de a munkahelyemen csak por alapú indikátor van.

#kémia #oldat #indikátor #labor metil-narancs
2015. nov. 19. 11:36
 1/6 anonim ***** válasza:
Elvileg annyi, hogy beleteszed vízbe és elkevered hogy feloldódjon, én is így csinálom porból. Mi volt a probléma?
2015. nov. 19. 11:42
 2/6 A kérdező kommentje:

sűrű és darabos lett miután kicsit visszahűlt

a narabkák kristály lapocskák formájában jelentek meg

2015. nov. 19. 11:45
 3/6 anonim ***** válasza:

0,1%, az m/m%? Vagyis 0,1 g MO-t mértél kb 100 g vízhez?

0.5 g/100 ml az elméleti oldhatósága 20 °C-on, vagyis ennek még fel kellene oldódnia, de azért már elég tömény. Ultrahang fürdőn rázatást gondolom kipróbáltad ha van ultrahangfürdő a közelben. De ha nem, akkor próbáld ki. Vagy deszt vízben ioncserélt helyett. Lassabb hűtést lehet még kipróbálni, de igazából nem tudom, miért nem oldódik jobban.

2015. nov. 19. 12:09
 4/6 A kérdező kommentje:

Igen tömegszázalékot értettem alatta.

Ultrahang fürdővel már találkoztam de sajnos nekem nem áll a rendelkezésemre,esetleg még arra gondoltam talán "bedöglött" a szilárd metil-narancs nem tudom milyen régóta állt már a raktárban

2015. nov. 19. 12:26
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Azt ugye jól értem, hogy sikerült feloldanod meleg vízben, majd kivált hűtés után?

Azt nem hiszem, hogy a metilnaracs meg tud romlani. Évekig eláll észrevehető változás nélkül egy sima szekrényben.

Esetleg nézd meg a felhasznált víz pH-ját (melegítve is). Ha egy kicsit savas, akkor az csökkentheti az oldhatóságot. Ha a víz is rendben van, akkor nem tudok segíteni. Használj hígabb oldatot, az is remekül átcsap.

2015. nov. 19. 12:43
 6/6 Tabbycat_Eger válasza:
Az indikátorokat kb 1:1 arányú víz:alkohol elegyben szokás oldani, azt is úgy hogy alkoholban feloldod és adsz hozzá vizet.
2018. jan. 11. 15:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!