Hogy tud a meleg urániumrúd felszínén xenon gáz képződni?
Figyelt kérdés
Pakson valami ilyesmi volt ha jól tudom2015. nov. 4. 21:56
1/3 anonim válasza:
A xenon hasadási termék, vagyis a maghasadás során keletkezik, és mivel nemesgáz még az urán-dioxid pasztillából is ki tud szökni főleg ha a szélén keletkezik, amúgy magyarul az urán szót szoktuk használni. Azt meg nem tudom a meleg alatt mit értesz pontosan, de a maghasadás során erősen melegszik az urán.
2/3 A kérdező kommentje:
Ja értem azt hiszem
Tehát a hasadás miatt "melegszik"
De mi miatt kezd maghasadni? És csak xenon keletkezhet?
2015. nov. 4. 22:06
3/3 anonim válasza:
Ne értsd félre kicsit sem szánom sértőnek amit írok, senki nem születik a nukleáris fizika ismeretével, de ha ilyesmikről akarsz tájékozódni először wikipédiáról meg fene tudja honnan az ebben a témakörben alapvető dolgokat mint a maghasadás meg kell ismerned. Az atomok mérete egy bizonyos szint felett már túl nagy ahhoz, hogy stabil legyen és bomlik, a maghasadás vannak atommagok ezek között amik képesek a hasadásra, mint a 235-ös urán, ennek magfizikai okai vannak, hogy ez miért hasad a 238-as pedig miért nem (gyorsneutron hatására kis eséllyel hasad, de ez nem számít) elkap egy neutront az atommag akkor túl nagy lesz és instabil az atommag, és 2 részre hasad és neutronok is kiszakadnak ezek folytatják a reakciót. És ezeknek a megszülető neutronoknak a számát kell szabályozzuk, hogy ne ugorjon meg az atomerőmű teljesítménye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!