Hogyan készül az "1:1 sósav"?
hígításnál mindig a vízbe öntesz dolgokat, nem a vizet valamibe
tehát a második eset max úgy működne hogy 30köbci vízbe engeded szépen lassan bele a 30 köbci savad :)
Ha csak elvileg kérdezed, akkor nyilván két azonos térfogatot öntünk össze. Szóval kimérünk X cm3 tömény sósavoldatot, és X cm3 vizet, és úgy öntjük össze őket, hogy a vízhez öntjük a sűrűbb savat.
A kémiai gyakorlatban azonban lényegtelen, hogy az adott térfogatokat külön-külön mérem ki, vagy az adott mennyiségű vizet töltök fel mégannyi tömény sósavval. A tömény sósav ugyanis nem egy kőbe vésett koncentrációjú oldat. Nyilván minden kinyitásnál csökken a szőkő HCl gázzal a koncentrációja, ez miatt is "füstölög" (azaz ködölög).
Szóval sem a tömény sósavoldat, sem az 1:1 sósavoldat nem egy pontosan ismert koncentrációjú oldat, csak jó közelítéssel ismerjük a koncentrációját. Ezen a pontosságon a térfogati kontrakció nem tud sokat rontani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!