gondolom a kérdés végéről lemaradt a víz?
H2O2+idő=oxigén+víz. Mivel a H2O2 egy instabil molekula. Az élesztő katalizátorként hat, felgyorsítja a H2O2 bomlását.
Az egyes számú válaszadó ostoba, mint a föld, de még dicsekszik is vele, hogy sosem hallott hidrogén-peroxidról, így nem kell vele foglalkozni.
Összességében azt mondhatom, hogy igaz is, meg nem is.
Nem kell hozzá élesztő, a hidrogén-peroxid bomlását nagyon sok dolog - kálium-permanganát, kromátok, de finom fémpor, üvegpor, stb. is katalizálni tudja. A hipóval hevesen reagál. Acetonnal ne próbáld ki, ha nem akarsz a hírekbe kerülni.
Mi a dolog lényege?
Minden, sejtlégézst folytató élőlény véletlenszerűen termel kevés hidrogén-peroxidot, amely értelemszerűen a szervezetre mérgező. (Ezért van fertőtlenítő hatása.) EZért azok az élőlények, akiknek kell oxigén, más szavakkal mindenki, aki nem anaerob baci vagy archea, termel egy enzimet, konkrétan katalázt, amely a hidrogén-peroxidot hevesen bontja. MINDEN sejt, aki lélegzik. Természetesen az élesztő is. De ez baktériumtenyészettel is működik, de darált nyers kukoricával vagy krumplival is, sőt, vérrel is. Ha honfoglaló őseitek ismerték volna a hidrogén-peroxidot, akkor a vérszerződést pezsgőzés formájában is kivitelezhették volna.
Okosabb azonban ezt úgy felírni, hogy H2O2 - /kataláz / = H2O + 0,5 O2
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!