Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért nem bolgyó már a Plútó?...

Miért nem bolgyó már a Plútó? Régen annak mondtuk. Mit vétett?

Figyelt kérdés

2015. okt. 16. 22:00
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

Van egy szervezet - a Nemzetközi Csillagászati Unió - amely egy ülésén főként az újonnan - a 2000-es évek elején - felfedezett égitestek - Quaoar, Sedna, Eris - hatására felvetették, hogy mi a bolygónak való besorolás feltételei, mi az alsó határ.

Így 3 dolgot határoztak meg a bolygónak való besoroláshoz:

* a Nap (illetve központi csillag) körül keringő égitest

* elegendően nagy tömegű ahhoz, hogy kialakuljon a hidrosztatikai egyensúly, vagyis kissé egyszerűbben fogalmazva: megközelítőleg gömb alakba formálódjon a gravitációs erő hatására

* a keringési pályáját megtisztította a kisebb törmelékektől

A Plutó az első kettő dolgot teljesíti, de az utolsót nem, ezért "fokozták le" törpebolygóvá.

[link]

[link]

[link]

2015. okt. 16. 23:59
 12/21 Titusztitusz ***** válasza:
70%
Azért nem "bolgyó", mivel túlságosan apró...Még egy holdnak is elég aprócska volna...Ráadásul az elmúlt években kiderült, hogy a Plutó mögött százával keringenek hasonló méretü és tulajdonságu kisbolygók...Ha viszont a Plutót elfogadnák továbbra is "bolygónak", akkor azt kéne mondani a továbbiakban, hogy:A naprendszerben NEM 9 bolygó van, hanem kb 3-400...Ezt meg azért nem akarják a csillagászok...Így tehát a Plutó "le lett fokozva" egy új kategóriába, aminek a neve:"Törpebolygó"...Így akkor nagyjábol visszaállt a megszokott rend a csillagászok háza táján...(Némely hozzászóló szerint "azóta már ismét "bolygó" a Plutó"...Erröl nem lehetne egy kicsit bővebben is írni annak, aki ezt a dolgot így véli? Én ugyanis eddig még nem hallottam ilyesmi visszarendeződésröl...)
2015. okt. 17. 10:36
 13/21 anonim ***** válasza:
88%

Ahogy az előttem szólók is írják, mivel több hasonló kisbolygót fedeztek fel azóta, ezért parttalanná vált volna a "bolygó" fogalom, így a Plútót ki kellett venni a bolygó fogalomköréből.

A tudomány az változik, neked ez vagy tetszik vagy nem, és lehet, hogy sok éve még 9 bolygóról tanultál, de ilyenek miatt nem fogják neked visszaninősíteni... a laikusok véleményét a tudománynak miért kéne figyelembe venni? Még csak azt kéne, már bocsi... Inkább örülj, hogy nem a dogmák világában élünk, mint a középkorban.

2015. okt. 17. 11:56
 14/21 anonim ***** válasza:
Kiderült hogy egy külső aszteroida öv szerű cuccnak, aminek nem jut eszembe a neve, rengeteg olyan méretű példánya van mint a Plútó, és mindet bolygónak nyilvánítani macerás lett volna, végül megszavazták hogy a Plútó törpebolygó. Asszem valami ilyesmi a sztori.
2015. okt. 17. 12:06
 15/21 anonim válasza:
Amit írtam, igaz, nem tudom miért kellett lepontozni. a Plutó újra bolygónak van nyilvánítva, mi már a suliban is így tanuljuk. Csak egy kicsit utána kellene nézni, több cikk is jelent meg róla, nagyobb az Erisnél, és már öt holdjáról is tudunk, teljes joggal lehet bolygónak nevezni.
2015. okt. 18. 14:32
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Az IUA nem ért veled egyet. És ők illetékesek a kérdésben, nem te.

2015. okt. 18. 14:47
 17/21 anonim ***** válasza:
80%

"a Plutó újra bolygónak van nyilvánítva, mi már a suliban is így tanuljuk"

Akkor elavult ismereteket oktatnak.

A Pluto hivatalosan - a Nemzetközi Csillagászati Unió definíciója szerint 2006. augusztus 24-től - törpebolygó; azon belül 2008. június 11-e óta plutoid.

* [link]

* [link]

* [link]

* [link]

A NASA szerint is:

"Today, Pluto is called a “dwarf planet.” A dwarf planet orbits the sun just like other planets, but it is smaller. A dwarf planet is so small it cannot clear other objects out of its path."

* [link]

Az ESA szerint is:

"Pluto was accepted as the ninth planet from the Sun (even though it sometimes comes closer than Neptune). Today, it is regarded as a “ dwarf planet”."

* [link]

A Harvard-Smithsonian Sztrofizikai központ javasolja a Pluto visszakategorizálását bolygóvá:

[link]

Gyaníthatólag mert amerikaiak fedezték fel:

"Az Arnold Schwarzenegger által vezetett Kalifornia állam

törvényhozása például mélyen elítélte az IAU döntését, hiszen a Plútót egy amerikai fedezte fel! Kaliforniaiak millióinak tanították, hogy a Plútó bolygó, az átsorolás pedig súlyos pszichikai terhet jelenthet némelyeknek,

hiszen elbizonytalaníthatja őket a természeti állandókkal kapcsolatban. A helytelen döntés ráadásul a költségvetési kiadásokat is növeli a tankönyvek újraírásával, a múzeumi kiállítások átrendezésével. A népszerű csillagászati magazin, a Sky and Telescope (skytonight.com) bloggere,

Robert Naeye, szeptember 5-én egyenesen arról értekezett, hogy az IAU-döntésben Amerika-ellenesség is szerepet játszhatott — a "Plútó ellen szavazók" egy része így protestált az USA iraki háborúja miatt. Mindezekből látható, hogy a Plútó nyilvánvalóan "amerikai bolygó", státusa leginkább az amerikai csillagászok szívügye — az IAU-döntéssel szembehelyezkedő aláírásgyűjtést is ők kezdeményezték."

Forrás: [link]

2015. okt. 18. 15:16
 18/21 anonim válasza:
77%
15-ös vagyok, köszönöm szépen, akkor ezt is tudom :) Mi tényleg így tanuljuk, de hát akkor eléggé elavult..
2015. okt. 18. 19:17
 19/21 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat
2015. okt. 18. 19:27
 20/21 tothp ***** válasza:
54%

"a Plutó újra bolygónak van nyilvánítva, mi már a suliban is így tanuljuk"

Nyugodj meg én is így tanítottam volna. ha ezt el nem olvasom sose tudtam volna erről az oda-vissza minősítésről.

2015. okt. 23. 15:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!