Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan lesz a kisbaba?

Hogyan lesz a kisbaba?

Figyelt kérdés

Nem értem, hogy-hogy tud kifejlődni egy olyan komplex dolog, mint az agy vagy akár a szív stb...Hogyan?

Tudományosan el tudnátok ezt magyarázni úgy, hogy megértsem? Nem a szexuális részére vagyok kíváncsi a dolognak, mielőtt valaki ezt feltételezné.

2015. okt. 11. 18:00
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Elsőnek addig osztódik a zigóta, míg egy pár 100 egyforma sejtből álló csomó lesz belőle.

Utána a belül lévő sejtek szétbontják magukat, csak a felszínen levők maradnak.

Utána különböző módszerekkel eldől, hogy melyik legyen a feji vég, melyik az ellentétes, és ugyanígy az első/hátsó oldal és a jobb/bal oldal is.

Ebben úgy tudom, szerepet játszik az anya szervezete és a gravitáció is. A sejtek egyszerre legyártanak valamilyen anyagot, ami pl. lefelé megy, ezért lenn dúsul fel - aztán pedig az egyes sejtek érzékelik, hogy mennyi van körülöttük ebből az anyagból, és ebből tudják, hogy ők most fenn vagy lenn vannak.

Vagy pl. az anya szervezete termel egy anyagot, ami bejut ebbe a sejtcsomóba, de ugye egyre kisebb mértékben - és a sejtek így érzékelik, hogy melyik a külső oldal és melyik a belső.

Amikor pedig pl. a feji vég elkezd kialakulni, és már nem egyforma a magzat összes sejtje, akkor a különböző sejtek különböző anyagokat termelnek, amiből a környező sejtek már tudják, hogy milyen úton kell tovább alakulniuk.

Pl. amelyik középen van a feji és az ellentétes vég között, oda egyformán jut mindkettő által termelt anyagból - ebből ő tudja, hogy középen van, és e szerint indul el a fejlődése.

2015. okt. 11. 18:22
 2/5 anonim válasza:

Woah. Miközben olvastam, még bele is borzongtam...

#kérdező

A kérdés címe kicsit "mást sejtet takarni"...

(azthittem valami troll kérdés lesz)

2015. okt. 11. 19:10
 3/5 anonim ***** válasza:
Ha a morfogenezisre gondolsz, arról még nem sokat tudnak. Növénykísérletek igazolták, hogy a súlytalanság körülményei között az osztódó növényi sejtek nem képesek differenciálódni, de hogy ez az állatoknál miként van, azt nem lehet még tudni. Embernél ezek az őssejtekkel végzett kísérletek még nem vezettek igazán eredményre és igazán csak véletlenszerű, ha valamilyen specializálódott irányban fejlődnek, de nem tudják az okát.
2015. okt. 11. 19:26
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek!

2# Lehet máshogy kellett volna kérdeznem?:D

utolsó, igen arra gondoltam!

2015. okt. 11. 21:36
 5/5 anonim ***** válasza:

A DNS-ben van tömörítve az info.

A kutatása még gyerekcipőben jár.

2015. okt. 11. 23:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!