Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egyszerű kémiai kérdések,8...

Egyszerű kémiai kérdések,8 osztállyal megoldható. Válaszolnátok?

Figyelt kérdés

Hogyan lesz szénből metán,etán...H2-ben elégetjük őket?és mitől függ hogy melyik keletkezik?

2.Hogyan metánból vagy etánból alkohol?A képletben csak hozzáírunk egy oxigénatomot,de az a valóságban hogy kerül oda ha egyszer oxigénnel egyesülve szén-dioxid és víz keletkezik belőlük?

3.C2H5OH-ból(etil-alkohol) hogyan lesz ecetsav(CH3COOH)? Hova lesz 1C és 2H és hogy kerül oda még egy O?:S

Hiányoztam pár órát,meg is lett az eredménye:)

2010. márc. 15. 18:31
 1/9 anonim ***** válasza:

1 kérdésre: magas hőmérsékleten és nyomáson a szén reakcióba lép a hidrogénnel és mindenféle melléktermék nélkül metán keletkezik: c + 2H2 --> CH4

A többi kérdés elég homályos meg ha egyértelmű lenne akkor is papír kellene hogy megválaszoljam mert rajzolni kell azokat a molekulákat meg reakciókat

2010. márc. 15. 18:49
 2/9 anonim ***** válasza:

A szénből nem lesz soha metán.Ilyen nincs hogy a hidrogént elégetem a szénnel mert mindegyik csak oxigénnel ég. A metán a nagyobb szénatomszámú szerves anyagok lebontásakor keletkezik.

Acetilénből katalizátorral acetaldehiden keresztül lehet alkoholt készíteni.Az etilalkoholt oxidálva lehet ecetsavat kapni. Az acetaldehidből meg redukcióval lesz alkohol.

2010. márc. 15. 19:15
 3/9 anonim ***** válasza:
Milyen szén tűnik el az alkohol és ecetsav között?
2010. márc. 15. 19:28
 4/9 anonim válasza:
Nem tudom, de én 8.-os vagyok és nem nagyon csinálunk ilyen dolgokat(5-ös vagyok belőle így csak emlékeznék ilyenekre) :S. Lehet, hogy hülyeséget mondok, de ennek olyan szerves kémia szaga van. Mi tanárunk azt csak megemlítette(vagyis 1 órán keresztül foglalkoztunk vele).Milyen könyvből tanultok?
2010. márc. 15. 21:34
 5/9 anonim ***** válasza:
Hát ez nem páróra lehetett. A metánt a szerves kémia elején szokták tanítani, míg az alkohlokat már a közepén és végül a savakat.
2010. márc. 15. 22:03
 6/9 anonim ***** válasza:

Nem akkor lesz etán és metán ha elégetjük a Szénatomokat, másrézst Hidrogénnel nehezen lehetne elégetni. Az égéshez mint tanulhattátok oxigén, éghető anyag és megfelelő hőm. szükséges.

Metán/Etán pedig úgy keletkezik, hogy vannak az alap állapotú szénatomok amikhez kapcsolódnak a hidrogének (számszerint 4 mert a szén 4 kötést létesít) így létrejön a metán: CH4

Az etán ugyanez csak akkor 2 szénatom kapcsolódik egymással, tehát a 4 kötésből már mind a 2 szénatom felhasznált 1-et 1-et mert egymással kötést létesített így még 3 -3 hidrogén kapcsolódik hozzájuk. vagyis etán: C2H6

2010. márc. 15. 22:04
 7/9 anonim válasza:
Mi ilyenről miért nem tanulunk 8.-ban?
2010. márc. 16. 19:27
 8/9 anonim ***** válasza:

1. Szénből sose lesz metán. Márcsak azért sem mert a szén (korom, koksz) stabilabb a szénhidrogén molekulánál (sajnos nemtok diagramot mutatni) Részben ezért kell pontosan megszabni egy eljárás technológiai paramétereit.

2. metánból úgy lesz alkohol, hogy a metán molekula vízgőzzel megbontható, ekkor szintézisgáz keletkezik. A szintézisgáz CO-t és H2-t tartalmaz, mely egymással reagálva metanolt képez.

Etánból pl úgy lesz etanol, hogy pl dehidrogénezve (oxidálva) etilént állítunk elő. Ez az etilén vízzel reagálva (protonkatalízis) etanolt szolgáltat.

3. ecetsavat 2 pl-t említenék:

a. alkoholok oxidációja aldehiddé (csak primer alkohol esetén, majd az aldehid oxidációja

b. alkoholok karbonilezése: alkohol reakciója CO-dal: pl metanol és CO reakciójából ecetsavat nyerhetünk.

Remélem segítettem:)

2010. márc. 16. 20:13
 9/9 anonim válasza:

Halkan mellékesen mondom, hogy a hidrogén elégethető úgy hogy nincs körülötte semennyi oxigén. Például klór gázban.

Youtube on vannak fenn videók+én is megcsináltam

2012. ápr. 15. 15:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!