Egyszerű kémiai kérdések,8 osztállyal megoldható. Válaszolnátok?
Hogyan lesz szénből metán,etán...H2-ben elégetjük őket?és mitől függ hogy melyik keletkezik?
2.Hogyan metánból vagy etánból alkohol?A képletben csak hozzáírunk egy oxigénatomot,de az a valóságban hogy kerül oda ha egyszer oxigénnel egyesülve szén-dioxid és víz keletkezik belőlük?
3.C2H5OH-ból(etil-alkohol) hogyan lesz ecetsav(CH3COOH)? Hova lesz 1C és 2H és hogy kerül oda még egy O?:S
Hiányoztam pár órát,meg is lett az eredménye:)
1 kérdésre: magas hőmérsékleten és nyomáson a szén reakcióba lép a hidrogénnel és mindenféle melléktermék nélkül metán keletkezik: c + 2H2 --> CH4
A többi kérdés elég homályos meg ha egyértelmű lenne akkor is papír kellene hogy megválaszoljam mert rajzolni kell azokat a molekulákat meg reakciókat
A szénből nem lesz soha metán.Ilyen nincs hogy a hidrogént elégetem a szénnel mert mindegyik csak oxigénnel ég. A metán a nagyobb szénatomszámú szerves anyagok lebontásakor keletkezik.
Acetilénből katalizátorral acetaldehiden keresztül lehet alkoholt készíteni.Az etilalkoholt oxidálva lehet ecetsavat kapni. Az acetaldehidből meg redukcióval lesz alkohol.
Nem akkor lesz etán és metán ha elégetjük a Szénatomokat, másrézst Hidrogénnel nehezen lehetne elégetni. Az égéshez mint tanulhattátok oxigén, éghető anyag és megfelelő hőm. szükséges.
Metán/Etán pedig úgy keletkezik, hogy vannak az alap állapotú szénatomok amikhez kapcsolódnak a hidrogének (számszerint 4 mert a szén 4 kötést létesít) így létrejön a metán: CH4
Az etán ugyanez csak akkor 2 szénatom kapcsolódik egymással, tehát a 4 kötésből már mind a 2 szénatom felhasznált 1-et 1-et mert egymással kötést létesített így még 3 -3 hidrogén kapcsolódik hozzájuk. vagyis etán: C2H6
1. Szénből sose lesz metán. Márcsak azért sem mert a szén (korom, koksz) stabilabb a szénhidrogén molekulánál (sajnos nemtok diagramot mutatni) Részben ezért kell pontosan megszabni egy eljárás technológiai paramétereit.
2. metánból úgy lesz alkohol, hogy a metán molekula vízgőzzel megbontható, ekkor szintézisgáz keletkezik. A szintézisgáz CO-t és H2-t tartalmaz, mely egymással reagálva metanolt képez.
Etánból pl úgy lesz etanol, hogy pl dehidrogénezve (oxidálva) etilént állítunk elő. Ez az etilén vízzel reagálva (protonkatalízis) etanolt szolgáltat.
3. ecetsavat 2 pl-t említenék:
a. alkoholok oxidációja aldehiddé (csak primer alkohol esetén, majd az aldehid oxidációja
b. alkoholok karbonilezése: alkohol reakciója CO-dal: pl metanol és CO reakciójából ecetsavat nyerhetünk.
Remélem segítettem:)
Halkan mellékesen mondom, hogy a hidrogén elégethető úgy hogy nincs körülötte semennyi oxigén. Például klór gázban.
Youtube on vannak fenn videók+én is megcsináltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!