Ki tud segíteni ebbe a fizika feladatba?
Sziasztok!Ez lenne a feladat:
A Föld és a Nap távolsága 1,5*10 a 8adikon km.A Mars keringési ideje 1,881 év.Mennyi a Mars átlagos távolsága a naptól?
Akárhogy próbálom nem tudom hogyan álljak neki.Tudtok segíteni?
Köszönöm szépen a gyors választ!
Ez még mindig több mint amennyire én jutottam...na majd ha órán megoldjuk feltétlen megírom hogy kell.
Gondolom abból kell kiindulni, hogy a Föld és a Mars keringési ideje egyenesen arányos a távolsággal. (Amit nem tudok fejből, hogy tényleg így van-e, de ha mást nem adtak meg valószínű...)
Megadték a Föld távolságát, a keringési idejét nyilván tudod.
Egyenes arányosággal könnyen kiszámolható a Nap-Mars távolság.
Kepler III. törvényéből kell kiindulni, ami kimondja, hogy a Nap körül keringő bolygók esetén a keringési idők négyzeteinek aránya megegyezik a Naptól való átlagos távolságaik köbeinek átlagával. Tehát
(T1/T2)^2=(R1/R2)^3, ahol T : keringési idő
R : Naptól való átlagos távolság
A Föld-Nap távolságot (1,5*10^8 km) gyakran értelmezik a csillagászatban 1 egységként, és ezzel fejezik ki a többi bolygó távolságát a Naprendszerben.
Ha tehát a Föld-Nap távolság 1 egység, akkor a képlettel számolva a Nap-Mars távolságra 1,53 jön ki, amit visszaszorozva 1,5*10^8-al valóban 228 millió km jön ki körülbelül, ahogy ezt korábban már helyesen írták.
Hu mostmár mindent értek!
Nagyon köszönöm mindenkinek aki segített! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!