Emberi fogyasztásra a szerves vagy a szervetlen jód optimális véleményetek szerint? Kérek szépen indoklást is!
Kérlek, soroljatok fel szerves és szervetlen jód vegyületeket is!
Illetve miből (növény, állat) fedezhető a jód táplálkozással?
(Kiegészítésnek milyen táplálék-kiegészítőt ajánlanátok? Ez privátban is jöhet, mert "reklámozni" nem szabad, de ha tudtok valamit, engem érdekelne.)
Nagyon köszönöm!!!
Mindjárt elküldöm az összes szerves jódvegyület listáját. Most kezdtem írni, és már csak VÉGTELEN SOK hiányzik.
Arról nem is beszélve, hogy mondjuk egy metil-magnézium-jodidot meg egy metil-jodidot sem vehetsz egy kalap alá, mert hát a tulajdonságaik úgy 100%-ban különböznek, és ezek közt még csak egy atom eltérés volt. Ez nem így megy, hogy ha valamiben van jód az majd rendelkezik bizonyos tulajdonságokkal. Na jó, annyi közös van bennük, hogy viszonylag magas a forráspontjuk mert nagy a molekulatömegük. De ezen túl semmi.
Tessék, ezek tartalmaznak sok jódot: [link]
De szerintem használd a google-t.
Köszönöm, hogy írtál.
Elsősorban ez a fő kérdésem:
"Emberi fogyasztásra a szerves vagy a szervetlen jód optimális véleményetek szerint? Kérek szépen indoklást is!"
Azt nem tudom jól, hogy a növények jódtartalma például attól függ, hogy a táptalajnak mekkora a jódtartalma?
Egyébként nem gondoltam, hogy az összes szerves és szervetlen jód vegyületet soroljátok fel, csak néhányat.
A google keresővel már kerestem természetesen, kifejezetten a témában olvastam cikkeket és mert ellentmondó tartalmúak voltak az írások, azért tettem fel itt a kérdést.
Kíváncsi vagyok a véleményetekre!
Ja és köszi a linket, de biztos, hogy azok az adatok helytállóak? A sült krumpliról ezt írta: "60 micrograms of iodine (40% DV)"
A jód nem károsodik sütés során...?
Ezt most olvastam:
"Magyarország talaja jódhiányos. A talajból, a nincs
-
ből
tehát nem tudják a növények felvenni
a jódot. Amúgy, ha volna a talajban nyomelemként
jód az szervetlen jód lenne és a növényi
anyagcsere révén átalakulna szerves kötésű jóddá, azaz kelátos jóddá. Az emberi szervezet csak
a kelátos, azaz szerves kötésű j
ódot tudja hasznosítani, a szervetlent pedig nem! Ha szervetlen
jód kerül a szervezetbe,
az
megzavarja a pajzsmirigy működését, melyet a jódhiány is
megzavar, azaz megbetegít. Tehát az sem jó,
ha nincs jód, meg az sem ha van, de az szervetlen
jód!"
Tehát pl. egy magyar krumpliban nincs jód.
Ezért is érdekelne bővebben a téma, hogyan lehet fedezni.
Szervetlen kálium jodid(KI) -ezt lehet kapni patikában- vizes oldatából a klór(CL) elemi jódot(I) szabadít fel. Klór a só(NaCl) bevitelből vagy ha csapvizet iszol van benned.
Tehát a szervetlen. A konyhasóknak is van jódozott változata, abban is ez a vegyület(KI) van,de vigyázni kell mert a feltüntett mennyiség nem megbízható adat ha pedig nátrium jodidot használnak az ha felbontják el szublimál belőle tehát mintha nem is lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!