A matematikusoknak milyen "specializációi" vannak és melyik mivel foglalkozik?
Kicsit rosszul van megfogalmazva a kérdés, de nem tudtam jobban.. Vmi olyasmire gondolok, mint pl. az "informatikus" is inkább egy gyűjtőszakma, mint konkrét szakma, melyben vannak programozók, üzemeltetők, rendszeradminisztrátorok, architectek, fejlesztők, data scientistek stb.
Hasonló megközelítésből volnék kíváncsi a matematikusok osztályozására is..
"matematikus-csillagász"
Ilyet még sose láttam vagy halottam. Sőt, konkrétan tudom is, hogy ilyen képzés a világon nincs sehol. A csillagászat tömény fizika, így hát csak fizikus szakról lehet rá szakosodni (földtudományiról is lehet, de az se matekos lesz). Fizikus-csillagász van, más nem nagyon, amiben csillagász lenne. Matematikus-fizikus se nagyon van, elméleti fizika, ami leginkább erre hasonlít, de matematika szakon aligha lesz fizikus szakirány. Aztán a harmadik is inkább programozó matematikus. Meg aztán van rengeteg közgazdaságtanos projekciója a mateknak, meg pénzügyes, bankos. Ha tisztességesen csinálja az ember jó lesz benne és sok helyen elkél egy jó matematikus.
illetve lehet olyan is, aki másik tudományterületen használja matematikusi tudását,
Ezt szokták alkalmazott matematikusnak nevezni, de például még neki is fizikát kell tanulnia ahhoz, hogy csillagászattal foglalkozzon, bár ez inkább a fizikusok szakterülete, akik amúgy is rengeteg matematikát tanulnak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!