Neutroncsillagok végkifejlete?
Sokszor olvastam hogy a csillagmaradványok azaz "degenerált objektumok"(barna törpe,fehér törpe,fekete lyuk) sem maradnak változatlanul.A fehér törpék fokozatosan kihűlnek,
energiát veszítenek(ugyanez a barna törpékre is igaz), a fekete lyukak nagyon-nagyon lassan elpárolognak,de mi történik a neutroncsillagokkal,pulzárokkal,és magnetárokkal év milliárdok, százmilliárdok után?
"mi történik a neutroncsillagokkal,pulzárokkal,és magnetárokkal"
Ezek valójában mind neutroncsillagok. Az évmilliók alatt lelassul a forgásuk, és mindből "sima" neutroncsillag lesz, ami ha más külső hatás nem éri, önmagában stabil állapotú.
Köszönöm a választ!
Annyit hozzátennék hogy a neutroncsillagok ugyanúgy kihűlnek mint a fehér törpék?És ami után megmarad az már fekete törpe(persze nyílván vasból)?
Kezdjük a végén. :)
"...de mi történik a neutroncsillagokkal,pulzárokkal,és magnetárokkal év milliárdok, százmilliárdok után?"
A pulzárok és magnetárok neutroncsillagok. Bizonyos paramétereik alapján kapták az elnevezésüket. Nagyon valószínű, hogy az "életkoruk" nagyban befolyásolja a viselkedésüket. Illetve azt, hogy magnetár, avagy gyors pulzár-e az illető neutroncsillag. Meg az, is hogy keletkezésük milyen előd csillaghoz - progenitorhoz - kötött. Azaz sokat számít, hogy milyen tömegű, milyen erős mágneses terű, és forgási sebességű csillag volt a "szülő".
Nem kell a neutron csillagok "látványos" változására év százmilliárdokat, sőt évmilliárdokat sem várni. Pár százezer éves skálán is nagyot változnak. A kisugárzott energiájuk forrása nagyrészt a forgási energia. Ezért lassul a forgásuk, és ha bizonyos szint alá csökken, megszűnnek pulzárnak lenni, például.
Valószínű, hogy a neutroncsillag felszíni rétege vas, persze igencsak elfajult állapotban. Ha a "környezet hőmérsékletére" hűl akkor is a belseje "neutronanyag"
lesz. De valószínűleg a "teljes" kihűlés nem valósul meg, mert "nem lesz rá idő" a világegyetem gyorsuló tágulása miatti kataklizma miatt.
Itt egy régi, de egész jó cikk a neutroncsillagokról. (Pulzárok, magnetárok is szóba kerülnek.)
Az "év százmilliárdos" változások tekintet nélkül fogják érinteni az összes - tömeggel rendelkező - anyagot függetlenül attól, hogy milyen objektumba van zárva. (Világegyetem egyre gyorsuló tágulása!)
dellfil
Tudtommal a csillag fölrobbanása után magnetár kisebb megsemmisüléskor rögtön pulzár keletkezik. Idővel a magnetár is pulzárrá "szelídül".
Majd a pulzárok neutron csillaggá "szelídülnek".
Persze hosszú idő alatt.
Lényegében kb ezt írta a 2. válaszoló is.
dellfil Köszönöm! Nagyon érthető volt a válasz,és az olvasmány is. A pulzárok és a magnetárok is neutroncsillagok azt már korábban is tudtam, de mivel
mégis külömböznek egymástól(bizonyos szempontok szerint)
ezért írtam a kérdés alá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!