Egy 20 százalékos ecetből hogyan tudnék eelőállítani valami töményebbet?
szerintem igen, ha forralod az ecetsav megmarad, a víz elpárolog.
De vigyázz vele mert mérgező gázok is fejlődhetnek, nem beszélve arról hogy az egész ház bűzleni fog az ecetszagtól ha a konyhában csinálod.
Én nemrég sósavat töményítettem és bejött....
forralás után a színtelen sósav-oldatból zöld tömény sósav lett, ami pillanatok alatt mart szét minden fémet.
Ahogy az előző válaszoló is írta: "büdös lesz a ház". Nos, ha csak víz párologna, akkor ugyebár ecet nem, aminek következtében nem szabadna büdösnek lenni. Mivel büdös lesz (egyébként a sósav esetében is), ezért nyilvánvaló, hogy ecetsav molekulák is távoznak a melegítés során. Nem állítom, hogy nem lehet bizonyos fokig ilyen módon töményebb savat alkotni, de jégecetet biztos nem!
Erre az is bizonyíték, ha megnézed valahol, akkor egyértelmű, hogy a gázok vízoldhatósága a hőmérséklet emelkedésével nagy mértékben csökken (ezért lehet éppen pl melegítéssel előállítani sósavból hidrogén-kloridot vagy ammónia oldatból ammóniát...).
Tégy le róla, nem tudod megcsinálni :) Egyes oldatoknál lehetséges elektrolízissel töményebb oldatot létrehozni (pl. kénsav), de igen drága mulatság, és nem venném a szívemre, ha megrázna az a néhány amperes áram :)
Nem fog menni, ne próbálkozz vele. Melegítés hatására maga az ecetsav is elillan az oldatból, dimerek képében.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!