Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Szerintetek elképzelhető,...

Szerintetek elképzelhető, hogy a nem túl távoli jövőben egyáltalán nem lesznek vadállatok a Földön?

Figyelt kérdés
Végül is, ha az erkölcsi okokat nem nézzük, az emberiségnek nincs szüksége vadállatokra... van pár állat, amitől függ a létünk, de a nagyobb emlősöket pl. már most gyors ütemben sodorjuk a kihalás széle felé. Az ember már évezredek óta afelé halad, hogy tart és domesztikál olyan állatokat, amikre szüksége van, és kiirt olyanokat, amikre nem. Szemlátomást a multicégeket nem érdekli különösebben, ha kihalnak az elefántok vagy az orrszarvúk. Az átlagember nem töri magát, hogy megmentse a számára ismeretlen, esőerdei madárfajokat.
2015. szept. 13. 16:33
 1/9 anonim ***** válasza:

Ha összevetnéd a ma élő háziállatok (tehén, disznyó, juh, csirke) összsúlyát a vadállatok (bálnákat és elefántokat is beleértve), akkor az előbbi kb 700 millió tonna, utóbbi pedig 100 millió tonna.

400,000,000 kutya van kb a világon, és

200,000 farkas

Íme az 1800 óta kihalt fajok száma:

[link]

Nem sugall túl jót, ha tovább rajzoljuk a jövőbe.

2015. szept. 13. 17:08
 2/9 anonim ***** válasza:
vadállatok összsúlyával*
2015. szept. 13. 17:12
 3/9 A kérdező kommentje:
200.000 farkas? Ez komoly? Azt hittem, annyi kb. Szibériában egyedül él...
2015. szept. 13. 17:27
 4/9 anonim ***** válasza:
A farkasokat bizony elég keményen kiirtottuk, mert "jajveszélyesek"... Pedig kaszkádragadozók, jó nagy negatív ökológiai lábnyomuk van. A vadállatokat nem tudjuk kiirtani, mert ha nekiállunk, mi sokkal előbb fogunk kipusztulni. Már a rovarok kiirtása is önmagában a civilizáció összeomlásához vezetne. (Javasolt olvasmány: Frank Herbert: A Zöld Agy [The Green Brain, 1963])
2015. szept. 13. 18:22
 5/9 A kérdező kommentje:
Annyira éreztem, hogy valaki félre fogja érteni... pont nem a rovarokra gondoltam, tudom, hogy tőlük függ a fennmaradásunk. Írtam is, hogy elsősorban a gerincesekre, azokon belül is a nagyobb emlősökre és a madarakra gondolok. Nyilván nem fogjuk kipusztítani az összes varangyot vagy egeret, amik ehhez túl gyorsan szaporodnak, de azt simán el tudom képzelni, hogy a nagyvadakat, ragadozókat, a madarak egy részét, és általában a lassabban szaporodó, nagyobb testű állatokat mind kipusztítjuk egyszer az kapzsi, pazarló életvitelünkkel. Az erdők is biztosan folyamatosan fogyni fognak, ahogy terjeszkedik az életterünk. Normális erdőt már most alig találni Európában (olyanra gondolok, ami nem telepített, meg nincs benne kivágva minden 3. fa, szóval nem fák összessége, hanem ERDŐ).
2015. szept. 13. 20:16
 6/9 anonim ***** válasza:

Nem kérdező, szerintem te értetted félre, a rovarokkal kapcsolatos megállapítás a helyén van.

A helyzet az, hogy az ember valóban belepiszkál elég durván a természet rendjébe. Egyelőre még nincs akkora hatása, amit a természet ne tudna korrigálni. De lehet, például ilyen a te víziód. Erre azért nem kerülhetne sor, mert az ember ezt a ténykedését nem tudná befejezni, ugyanis még előtte kihalna.

Az élőlánc egyetlen szemét sem lehet büntetlenül eltávolítani. Mondjuk, ha feltételeznénk, hogy tényleg az összes rovart kipusztítottuk egy pillanat alatt, akkor holnapra éhen veszne minden repülő és négylábú állat, amely ezeket eszi, holnapután azok, amelyek ezeket, és így tovább. De ez semmi, mert a föld is tönkremenne, hiszen az éppen a rovaroktól (is) olyan, amilyen.

Nincs az a domesztikálás, amely megmenthetné az embert, ha csak részlegesen is ilyen durván képes lenne az ökológiai egyensúlyt felborítani. Sőt, sérülékenysége miatt az ember lenne az elsők között, amely kiveszne.

2015. szept. 14. 10:14
 7/9 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó, te mit nem értettél meg azon, amit írtam? Még egyszer leírom a legutóbbi válaszom:

"ont nem a rovarokra gondoltam, tudom, hogy tőlük függ a fennmaradásunk. Írtam is, hogy elsősorban a gerincesekre, azokon belül is a nagyobb emlősökre és a madarakra gondolok. "

Értem, hogy a mindenhol ott levő, létfontosságú rovarokat NEM irthatnánk ki, és eleve meddő próbálkozás lenne. Viszont azt nem látom be, hogy mi akadálya lenne pl. annak, hogy kipusztuljon az összes, mondjuk 20 kilónál nagyobb súlyú vadállat. Azokra az állatokra gondolok, amik nagyok, kevés van belőlük, egyszóval sebezhetőek. Az afrikai nagyvadak jórésze már így is a kihalás szélén áll, akárcsak szinte minden nagytestű macskaféle. A farkasokból sincs sok, ahogy írta is valaki; gondolom, neki az a mázlija, hogy alkalmazkodóképes és vannak emberektől távol eső területek, ahol szabadon tevékenykedhet (Szibéria, Kanada). De olyan helyen, ahol él az ember, alig találni farkast. Ugyanez igaz szinte minden nagyragadozóra. Az ember, úgy látszik, valahogy nem tűri meg azt, ami erősebb, mint ő. Valahogy nem tűrjük meg a nagytestű állatokat, nem tudjuk nem kipusztítani őket. Nem a kisemlősöket féltem, de ha megnézed bármelyik gerinces osztály bármelyik nagyobb testű állatát, az hétszentség, hogy a kihalás szélén van, vagy legalábbis veszélyeztetett. De amúgy, ha ilyen ütemben pusztítjuk az erdőket, akkor lehet, hogy a madarak jórésze is kihal. Úgy látszik, az ember semmit nem tűr meg maga körül, ami nem hasznos.

2015. okt. 2. 12:34
 8/9 anonim ***** válasza:
Ha kipusztulnak ezek a nagyvadak (amire bizony reális esély van, legalábbis vadon mindenképpen), akkor ott keletkezik egy óriási luk az élettérben. Ezt valami (vagy valamik) biztosan el fogja foglalni, ez a természet rendje. És csak remélhetjük, hogy az nem valami számunkra sokkal rosszabb lesz, mint a szóban forgó nagyvadak.
2015. okt. 2. 12:58
 9/9 A kérdező kommentje:

"Ezt valami (vagy valamik) biztosan el fogja foglalni, ez a természet rendje."

Alighanem mi leszünk azok...

2015. okt. 2. 13:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!