Miért pattog fel télen a jég a járdán miután felsózzuk?
Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna. Ehelyett elmondtad a hülyeséget kétszer, pedig még figyelmeztettek is, hogy nem jól tudod. Ha nem értessz hozzá, akkor ne válaszolj a kérdésre és ne hirdesd a balgaságokat!
Csak csendben próbáld ki előbb, hogy egy üveglapra szórsz egy kis sót, vagy cukrot! És várjad, amíg a szilárd anyag bediffundál a másik szilárd anyagba... Várhatod...
És a magasabb fagyáspont valóban magasabb hőmérsékletet jelent. Ezért is lettél kiigazítva, hogy gondolkozzál, nem az a cél, hogy a jég nulla fok helyett +5 fokon olvadjon! És +4 fokon még mindig a jégen csúszkáljunk.
A lényeg: a só fagyáspont csökkenést okoz!
(Általában az oldott anyagok a tiszta oldószerhez képest forráspont emelkedést és fagyáspont csökkenést okoznak.)
A tiszta víznek 0 C fok körül, a tenger víznek -5 C fok körül van a fagyáspontja - a só koncentrációjától függ a konkrét érték.
Tehát -4C fokon a sós víz még folyadék!
A szilárd jégre szilárd só szórása elvileg hatástalan lenne, a környezeti hatások nélkül. A segítő hatások a forgalom és a légszennyezés.
Gyakorlatilag két út is van, ami segít a folyamat elindításában.
1. A nyomás. Ahogy a korcsolyázó korcsolyája alatt is vékony vízfilm képződik, mert a nyomás alatt megolvad a jég, ugyanúgy amikor a járművek a kerekeikkel mennek a felszórt havon, vagy az emberek a járdán akkor olvad egy kis jég, és a vízben már oldódik a só, a sós víznek pedig már alacsonyabb a fagyáspontja, nem fagy vissza, sőt hatására ott a környéken tovább olvad a jég.
2. A szennyeződések. A hóra, jégre a levegőből por, korom és más sötét színű anyagok ülepednek a fehér hóra. A napsütés hatására ezek a szemcsék jobban melegszenek, mint a fehér hó. Ezek környezetében indul az olvadás, majd az olvadékba oldódik a só és a folytatás, mint az előbb...
Ha a járdán senki nem jár, pöttyökben kezdődik az olvadás. Sokan azt hiszik, ahova a sószemek estek ott. Pedig nem minden sószemecske környéke indul olvadásnak, csak aminek a környékére fekete porszemcsék is estek...
"egy üveglapra szórsz egy kis sót, vagy cukrot!"
A jég neked üveglap? Bravó!
Tökéletesen igazad van 15:53-as hozzászóló.
Valóban, az üveg: kristályszerkezet nélküli, túlhűtött folyadéknak tekintendő. Templomokban több száz éves ablak-üvegeknél kimutathatóan vastagabb az alja, mint a teteje. Azaz folyik...
Ettől függetlenül - nem egészen szabatosan - ha egy edényben mondjuk víz és üveg darabok vannak, a vizet nevezem folyadék fázisnak és az üveget szilárd fázisnak tekintem, hiszen határozott fázisátmenet van, és nem keverhetők össze.
De, a magyarázkodásom persze nem mentség, igazad van, és a kiigazítást köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!