Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért pattog fel télen a jég...

Miért pattog fel télen a jég a járdán miután felsózzuk?

Figyelt kérdés
2010. márc. 10. 22:57
 1/8 anonim ***** válasza:
7%
A só a jéggel kölcsönhatásba lép behatol a molekulák közé és szétfeszíti a jeget hiszen nő a jég térfogata, víz meg azért lesz mert a sóoldat fagyáspontja magasabb lesz mint vízé.
2010. márc. 10. 23:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
91%
Hat hozza kell szolnom. A jeg terfogata nem nol, mert a viz jeg formajaban a legnagyobb terfogatu. Meg a sos viz fagyaspontja nem magasabb, hanem alacsonyabb a vizetol.
2010. márc. 10. 23:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
0%
Elmondom mégegyszer! A só molekulái bediffundálnak a jég molekulák közé! Akkor nem nő a térfogata? Akkor hova lesz a só? A magasabb FAGYÁSPONT nem magasabb hőmérsékletet jelent!
2010. márc. 11. 00:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna. Ehelyett elmondtad a hülyeséget kétszer, pedig még figyelmeztettek is, hogy nem jól tudod. Ha nem értessz hozzá, akkor ne válaszolj a kérdésre és ne hirdesd a balgaságokat!

Csak csendben próbáld ki előbb, hogy egy üveglapra szórsz egy kis sót, vagy cukrot! És várjad, amíg a szilárd anyag bediffundál a másik szilárd anyagba... Várhatod...

És a magasabb fagyáspont valóban magasabb hőmérsékletet jelent. Ezért is lettél kiigazítva, hogy gondolkozzál, nem az a cél, hogy a jég nulla fok helyett +5 fokon olvadjon! És +4 fokon még mindig a jégen csúszkáljunk.


A lényeg: a só fagyáspont csökkenést okoz!

(Általában az oldott anyagok a tiszta oldószerhez képest forráspont emelkedést és fagyáspont csökkenést okoznak.)

A tiszta víznek 0 C fok körül, a tenger víznek -5 C fok körül van a fagyáspontja - a só koncentrációjától függ a konkrét érték.

Tehát -4C fokon a sós víz még folyadék!

A szilárd jégre szilárd só szórása elvileg hatástalan lenne, a környezeti hatások nélkül. A segítő hatások a forgalom és a légszennyezés.

Gyakorlatilag két út is van, ami segít a folyamat elindításában.

1. A nyomás. Ahogy a korcsolyázó korcsolyája alatt is vékony vízfilm képződik, mert a nyomás alatt megolvad a jég, ugyanúgy amikor a járművek a kerekeikkel mennek a felszórt havon, vagy az emberek a járdán akkor olvad egy kis jég, és a vízben már oldódik a só, a sós víznek pedig már alacsonyabb a fagyáspontja, nem fagy vissza, sőt hatására ott a környéken tovább olvad a jég.

2. A szennyeződések. A hóra, jégre a levegőből por, korom és más sötét színű anyagok ülepednek a fehér hóra. A napsütés hatására ezek a szemcsék jobban melegszenek, mint a fehér hó. Ezek környezetében indul az olvadás, majd az olvadékba oldódik a só és a folytatás, mint az előbb...

Ha a járdán senki nem jár, pöttyökben kezdődik az olvadás. Sokan azt hiszik, ahova a sószemek estek ott. Pedig nem minden sószemecske környéke indul olvadásnak, csak aminek a környékére fekete porszemcsék is estek...

2010. márc. 11. 04:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Az előző leírta a lényeget, viszont ahhoz hozzá kell szólnom, ami az első és a harmadik válasz volt. Ilyenkor kell tényleg kicsit utánagondolni annak, amilyen választ elsőre kapsz. A válaszolónak meg ajánlom, hogy nyisson már ki egy könyvet, mielőtt ilyen okosságokat talál ki! És legalább vegye észre, ha kijavítják (egyébként kulturált módon), és ne tetézze az egész ökörségét!
2010. márc. 11. 07:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
0%

"egy üveglapra szórsz egy kis sót, vagy cukrot!"


A jég neked üveglap? Bravó!

2010. márc. 11. 15:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
56%
Teljes mértékben egyetértek a 4. hozzászólóval(azt hiszem 4., mindegy, az aki azt a hosszút írta :P)kivéve ezt a mondatot:"Csak csendben próbáld ki előbb, hogy egy üveglapra szórsz egy kis sót, vagy cukrot! És várjad, amíg a szilárd anyag bediffundál a másik szilárd anyagba... Várhatod... Amit mondasz igaz, csak a hasonlatod rossz, ugyanis az üveg nem szilárd!!! Az üveg folyadék, csak nagyon lassan folyik :P olvass utána wikipédián :)
2010. márc. 11. 15:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Tökéletesen igazad van 15:53-as hozzászóló.

Valóban, az üveg: kristályszerkezet nélküli, túlhűtött folyadéknak tekintendő. Templomokban több száz éves ablak-üvegeknél kimutathatóan vastagabb az alja, mint a teteje. Azaz folyik...

Ettől függetlenül - nem egészen szabatosan - ha egy edényben mondjuk víz és üveg darabok vannak, a vizet nevezem folyadék fázisnak és az üveget szilárd fázisnak tekintem, hiszen határozott fázisátmenet van, és nem keverhetők össze.

De, a magyarázkodásom persze nem mentség, igazad van, és a kiigazítást köszönöm!

2010. márc. 11. 16:58
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!