A paksi atomerőmű mekkorát robbanna?
Ha például szabotálják terrorcselekmény meghibásodás háború kitör és lebombázzák stb... következtében mekkora lenne a robbanás ereje? Ezt úgyértem mennyi kilotonna,megatonna csak mert találtam egy oldalt ahol megtudom nézni mekkora pusztítást okozna csak az erejét nemtudom.
Atomerőmű nukleáris fegyverként nem képes fölrobbanni!
Azért mert az atomerőművekben használt "fűtőanyag", egyrészt nem elég "dús" kb 50%-os dúsítású míg atomfegyverhez 95%-os U235 vagy PU239 kell, másrészt pasztillákban van, melyek egymástól elszeparálva viszonylag távol vannak.
Még leolvadáskor sem tud fölrobbanni ami a legsúlyosabb kategóriájú erőművi baleset.
Az atomerőmű balesetek többségében a gőz és/vagy a bomló vízből keletkező durranógáz löki szét a reaktorkamrát.
Readioaktív anyagok mennyisége tekintetében viszont veszélyesebb egy erőmű mint egy atombomba. Chernobilnál is vagy 1000 atombombányi radioaktivitás került ki, Fukusimánál is kb ennyi a 3 sérült blokkból összesen. Az oroszoknál volt régen egy másik chernobilnál 2x súlyosabb baleset a Majaki körzetben!
Illetve az oroszoknak van néhány régről maradt külszíni radioaktív hulladék lerakójuk, ami elég aggályos.
Az összes ország által eddig fölrobbantott kb 4000 kísérleti atomfegyverrel együtt, a világ már túl van egy kb 7-8000 atombombás "világháborún" legalábbis radioaktivitás egyenértékben az elmúlt 70 évben.
És még mindig itt vagyunk és élünk. LOL
> „kb 50%-os dúsítású míg atomfegyverhez 95%-os U235”
A friss üzemanyag 5-6%-os dúsítású, és 2-3% alatt mondják, hogy már elhasználták. Az atomfegyverekben valóban 50% feletti a dúsítás, a 85% körül kezd jó lenni.
Ugyanezt a kérdést megvitattunk nem is olyan régen:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
Az ottani 9-esben elég részletesen kifejtettem a választ, olvasd el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!