Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Valaki fel tudná sorolni az...

Valaki fel tudná sorolni az összes kémiai reakció típust?

Figyelt kérdés
Nem csak az alapokra gondoltam, hogy redoxireakciók, sav-bázis reakciók, vasreszelék és híg savak közti reakciók,... Hanem pl kivételekre is

2015. aug. 26. 08:56
 1/7 anonim ***** válasza:
56%

"vasreszelék és híg savak közti reakciók"

ez mondjuk pont redoxireakció

lehet 7 év kémiatanulás után én vagyok buta, de én eddig simán be tudtam szorítani az összeset ebbe a kettőbe

lehet még a reakció endoterm vagy exoterm, illetve a sebességére lehet még mondani valamit, de ezek attól függetlenek, hogy a reakció most sav-bázis vagy redoxi

2015. aug. 26. 11:34
 2/7 anonim ***** válasza:
egyesülés(addició), bomlás, cserebomlás(szubstitúció) és van aki kondenzációt is külön típusnak írja.
2015. aug. 26. 21:50
 3/7 A kérdező kommentje:

jo pl itt ez:

CH4 + 2O2 --> CO2 + 2H2O

ez nekem egyik reakciótípusba sem sorolható be:ss ilyen aA + bB --> cC + dD

vagy itt a másik:

HA + B --> A + HB

NaCl(aq) + AgNO3(aq) --> NaNO3(aq) + AgCl(s)

ezt hogy???

2015. aug. 27. 19:15
 4/7 anonim ***** válasza:

az elsőnél van oxidációs szám változás, ezért redoxi reakció másik meg savbázis mert ott meg nincs

ennyire egyszerű az egész

2015. aug. 27. 19:18
 5/7 A kérdező kommentje:
nemértem de azért köszi:)
2015. aug. 27. 21:04
 6/7 anonim ***** válasza:

A második csapadékképződéssel járó reakció.

Ag+ + Cl- = AgCl

Többféle szempont szerint lehet csoportosítani a reakciókat. Például energiaváltozás szempontjából lehet exoterm vagy endoterm. Részecskeátmenet szerint lehet redoxi, illetve protolítikus (sav-bázis). Az anyagok száma szerint lehet egyesülés és bomlás. Szerves kémiában jobban külön lehet szedni: elimináció, addíció stb. Holnap este leszek fent jobban, holnap részletesebben el tudom neked magyarázni. :)

2015. aug. 27. 21:13
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm, majd írok privátot!!
2015. aug. 27. 21:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!