Valaki fel tudná sorolni az összes kémiai reakció típust?
"vasreszelék és híg savak közti reakciók"
ez mondjuk pont redoxireakció
lehet 7 év kémiatanulás után én vagyok buta, de én eddig simán be tudtam szorítani az összeset ebbe a kettőbe
lehet még a reakció endoterm vagy exoterm, illetve a sebességére lehet még mondani valamit, de ezek attól függetlenek, hogy a reakció most sav-bázis vagy redoxi
jo pl itt ez:
CH4 + 2O2 --> CO2 + 2H2O
ez nekem egyik reakciótípusba sem sorolható be:ss ilyen aA + bB --> cC + dD
vagy itt a másik:
HA + B --> A + HB
NaCl(aq) + AgNO3(aq) --> NaNO3(aq) + AgCl(s)
ezt hogy???
az elsőnél van oxidációs szám változás, ezért redoxi reakció másik meg savbázis mert ott meg nincs
ennyire egyszerű az egész
A második csapadékképződéssel járó reakció.
Ag+ + Cl- = AgCl
Többféle szempont szerint lehet csoportosítani a reakciókat. Például energiaváltozás szempontjából lehet exoterm vagy endoterm. Részecskeátmenet szerint lehet redoxi, illetve protolítikus (sav-bázis). Az anyagok száma szerint lehet egyesülés és bomlás. Szerves kémiában jobban külön lehet szedni: elimináció, addíció stb. Holnap este leszek fent jobban, holnap részletesebben el tudom neked magyarázni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!