Miért rossz a szója miért rosszak a szójából készült ételek italok?
A szója a 80' évekig ehetetlen volt, mert egy mérgező növény! Volt néhány korábbi pl Kínai fermentációs eljárás is ami semlegesítette a mérget így csinálták a szójaszószt de ez itt nem releváns.
Amikor a 80' években kifejlesztettek egy kémiai eljárást azóta ehető. Nem véletlen hogy a szóját mint babot nem tudod megvenni csak por meg egyéb formában.
Na most ezek az eljárások sem tökéletesek, így marad valamennyi "mérge", ráadásul a fölhasznált kémiai anyagokból is marad valamennyi az szójában.
Akkor most már te is el tudod dönteni mennyire jó is a szója és ami abból készül.
Kicsit olyan ez, mint amikor a jobbágyok megették a krumpli zöldjét, aztán felgyújtották a majorságot, hogy földesúrmiketajánlgatittösszevissza?! Minden élelmiszerben van annyi, hogy ha annyit megeszel meghalj tőle.
Az ösztrogén miatt nem ajánlják a komoly pajzsmirigybetegeknek, de kb annyira nem, mint egy nagypohár tejet a laktózérzékenyeknek, vagy a túlzott fehérjebevitelt vesebetegeknek.
Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok oda az ízéért.
Azért, mert pl. a fiamnak 11 éves koráig semmi baja nem volt, majd egyszer csak besokallt a szervezete a sok szójától és egy egészségesnek kikiáltott szelet müzli kiütötte. Majd este 2 szelet kenőmájasos kenyér miatt tetőtől talpig tele lett hólyagos kiütéssel.
Akkor tudtam meg, hogy mi mindenben van szója :-( szinte az összes kenyérben szójaliszt, zsemlében is, kifliben szójaolaj, csokiban szójalecitin, még a mustárban és a Túró Rudiban is!Olajos hal szójaolajban, stb. Császárszalonnában, sonkában, margarinban - ugyanis a zsíros és a vizes anyagok között úgynevezett "vivőanyag"
Nem ehet meg egy kakaós csigát, stb.
és amikor már azt hittem, hogy hűst nyugodtan ehet, akkor egyszer a rádióban mondták, hogy vigyázat, mert a csirkéket, disznókat SZÓJATÁPPAL etetik.
Szóval az a probléma, hogy szinte MINDENBEN benne van a szója, s felhalmozódik a szervezetben, elég egy kis stressz és máris "robban".
Én nem terhelném tovább a szervezetemet még plusszban szójás dolgokkal...
Ráadásul nagyon sokan nem tudják, amit nekünk elmondott az orvos, hogy ha valaki tejallergiás, akkor jó eséllyel szójaallergiás is lesz, mert ezek gyakran kézenfogva járnak ( a harmadik "társ" mellé a tojás, de azt mi eddig megúsztuk :-) )
Legjobb a mértékletesség mindenből, de sajnos annyiféle ételben van benne a szója (készételekben is), hogy ezt szinte lehetetlen betartani
"és amikor már azt hittem, hogy hűst nyugodtan ehet, akkor egyszer a rádióban mondták, hogy vigyázat, mert a csirkéket, disznókat SZÓJATÁPPAL etetik. "
igen, mert olcsó fehérjeforrás
a vegyületeknek meg nincs "szaga", származásuktól független, hogy a fehérjéket a csikre riboszómái milyen aminosav forrásból szintetizálta, az már nem szója fehérje lesz...
aki meg májkrémes kenyeret etet a gyerekével mire számít? hogy 700ft/kg-ért máj lesz benne?
"aki meg májkrémes kenyeret etet a gyerekével mire számít? hogy 700ft/kg-ért máj lesz benne?"
Örülök, hogy így osztod az észt - remélem, jó napot szereztem ezzel Neked mára... Ámde, van egy kis bökkenő, ugyanis élelmiszeriparunk nem elégszik meg a kenőmájas felturbózásával: kapaszkodj meg: némely méregdrága sonkában is van. Szóval ez nem jött be :-)
U.i: ha nem evett volna kenőmájasos kenyeret, az életben nem derül ki, hogy szójaallergiás.
jó hogy
nem is tudod milyen jó stabilizálószer
amúgy nem eszem felvágottat mert szívesebben főzök mindent
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!