Mi játszódik le testünkben egy áramütés esetén?
Ha egyenáramról van szó, akkor elektrolízis is végbemehet.
Ezenkívül, ahogy előttem is írták: izmok görcsbe rándulnak, meg hőhatás is van.
Azért hal meg viszonylag kevés ember a kisfeszültségű áramütések számához viszonyítva, mert a legtöbb eset olyan, hogy:
1. az elengedési (illetve ez ugye el nem engedési) áramerősséget nem éri el, vagy
2. nem marad a áramkörben (az összerándulástól ki is szabadul*)
A kamrafibrillációhoz ugyanis az elengedési áramerősség alatt kell akár fél perc is, de kb 80 mA felett már elég 1 másodperc. Onnantól általában nem jönnek a könnyed megjegyzések, hogy ó, hát engem hányszor b*ott már meg, oszt itt vagyok...
*Nekem volt egy aranyos esetem, felvettem a raktárból egy új pákát, amiről az eset után szétszerelve kiderült, hogy a dugóban sem a védővezető csavarja nem volt meghúzva, sem a vezetékrögzítő nem volt szoros, így a páka mozgatásakor a vezeték csavarodott annyit, hogy kiugrott a védővezető, és ráfeküdt az (éppen) fázis csavarjára. A bal tenyérélemet letámasztottam a földeltnek tekinthető munkadarabhoz, és a bal kezemben fogott ónnal kicsit meg akartam vajazni a páka hegyét, hogy elég meleg-e már. A rándulástól egyrészt a bal kezem felemelkedett, a jobb kezem meg ellökte a pákát a levegőbe. Ilyen esetet mindenki tud ezret mondani, ha már pár évet élt, barkácsolt, dolgozott.
"Jellemzően nem halálos, csak magasfeszültség esetén. A háztartási 230 V kis eséllyel öl. (Meg sem tudom számolni, hányszor rázott meg, egy villanyszerelőt pedig sokkal gyakrabban.)"
Ez nagyon felelőtlen, felszínes hozzáállás. Az áramütés hatása nem függ a feszültségtől, csak a testen áthaladó áram nagyságától, és fajtájától (egyenáram, váltakozó áram). Ohm törvénye alapján I=U/R, vagyis ha adott egy feszültség (pl. a hálózati 230V), akkor az áram nagyságát a záródó áramkör (aminek egy része az emberi test) ellenállása fogja meghatározni. Vagyis hétköznapi nyelven, ha pl. egy száraz helységben állsz, főleg, ha egy műanyag talpú cipőben, akkor valószínűleg nem lesz halálos az áramütés a 230V-nál. De ha vizes környezetben vagy (pl. fürdőszoba), ahol a víz miatt a bőröd ellenállása is lecsökken, valamint a földelési ellenállás is lecsökken, akkor valószínűleg meghalsz. A laikusoknak elég annyit megjegyezni, hogy az áram és a víz halálos kombináció.
A magasfeszültségnél gondolom a magasfeszültségű hálózatra gondoltál. Az nem igaz, hogy csak itt halálos az áramütés, már középfeszültségű hálózat érintésekor is minimális esélyed van túlélni (váltakozó feszültségnél 1000V alatt beszélünk kisfeszültségről, felette kezdődik a középfeszültség).
Áramütésnél kisebb áramerősségnél az áram izomösszehúzó hatása a nagyobb gond (lebénítja a szív, a légző, és az egyéb izmokat), ez vezet a halálhoz. Nagyobb áramerősség esetén ennél súlyosabb hatása van az áram hőhatásának, gyakorlatilag szénné ég a tested egy része. Már láttam ilyen esetet, nem szép látvány. Arra most fejből nem emlékszem, hogy mekkora áramerősségnél van a határ.
Azt tartsa észben mindenki, hogy a hálózati áram veszélyes dolog, de nem kell félni tőle. Ha valaki nagyon aggódik, tetessen fel otthon fí relét, ha még nincs, az megvédi a nagyobb bajtól, kivéve, ha fog két szöget a két kezébe, és bedugja azt a konnektorba (hülyeség ellen nincs orvosság).
Előző vagyok.
Azt még kifelejtettem, hogy az áramütés hatása függ az időtartamától is, de függ az ember tulajdonságaitól is. Ugyanakkora áram károsabb egy nőre, mit egy férfira, károsabb egy betegre, mint egy egészségesre és károsabb egy részegre, mint egy józanra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!