Hol olvashatnék erről a matematikai problémáról bővebben?
Adott néhány ismert szám, és tudjuk a végeredményt is (hozzávetőlegesen), csak a műveletek nem ismertek.
pl. X=5, Y=3, Z=~15
Ez egy nagyon könnyű példa, ránézésre is ki lehet következtetni, hogy a 15-öt úgy kapom meg, ha megszorzom egymással X-et és Y-t.
De mi a helyzet sokkal bonyolultabb műveletek, több szám esetén?
Hogy hívják azt a matematikai eljárást, elméletet, akármit, amivel megállapítható, hogy ismert számokból milyen műveletek során jutunk el egy ismert végeredményig, vagy milyen műveleteket használva közelíthetjük meg azt leginkább a rendelkezésre álló számokat felhasználva?
Ha esetleg tudod az angol nevét, az is jöhet!
> „Ez egy nagyon könnyű példa, ránézésre is ki lehet következtetni, hogy a 15-öt úgy kapom meg, ha megszorzom egymással X-et és Y-t.”
Ez a következtetés mitől olyan biztos? Nem lehet, hogy a Z = 2*X + 5*Y/3 a szabály? Vagy ugyanígy felírhatnék még egy millió másikat is.
Ha több adatpontod van, akkor a „többváltozós függvényillesztés” (multivariable fitting) a téma, amit keresel, de itt is kell még az elejére, hogy milyen függvények körében keresed a legjobb megoldást, és itt is illik több (X, Y, Z) hármast megadni.
Igen, az érdekel, hogy hányféleképp lehet felírni az egyenletet, ami több ismert szám felhasználásával legjobban megközelít egy szintén ismert végeredményt.
A példát csak azért hoztam, mert ez egy teljesen triviális egyenlet, de elfogadom, sőt nyilvánvaló, hogy nem csak egyféleképpen lehet felírni.
Köszönöm a válaszokat!
Szóval leginkább sokkal bonyolultabb összefüggéseknél érdekel a téma. Például tudom, hogy X=789 Y=456, Z=123, a végeredménynek pedig minél jobban meg kell közelítenie 987654321-t.
(Csak a hasamra ütöttem a számokat illetően.)
Amíg csak két változód egy-egy fix értékkel és egy eredményed van, végtelen sok megoldás lehetséges.
A felhozott példádra is ott van, egyként a végtelen sokból, például a Z=(X+Y)*2-1 egyenlet is.
Amint értéksoraid vannak, már jöhet a függvényillesztés. Erre nagyon jó számítógépes algoritmusok vannak már, anélkül évezredig tartó iteráció lehet belőle.
X=789, Y=456, Z=123
(X+2*Z-Y/12)^3 - (X+Y-Z)*Z - X*Y*9 + 4*X + 2*Z + Y/57 = 987654321
:D
Szerintem a kérdezőt az is érdekelné, hogy erre hogy jöttél rá. És amúgy engem is érdekel :)
> „Kösz, és tudtok mondani erre valamilyen szoftvert, vagy online applikációt?”
Algoritmust tudok:
1. Generálsz egy 8 karakter hosszú véletlen karaktersort.
2. Értelmezed és kiszámolod, hogy mennyit ad.
3. Hozzáadod/levonod belőle az X, Y, Z valahány szorosát, hogy közelebb kerülj az eredményhez.
4. Megnézed a különbséget a várt eredmény és a te számsorod között, és hozzáadod/kivonod a számsorodhoz.
TaDá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!