Honnan "veszik a bátorságot", hogy galaxisok magjáról feltételezzenek bármit is, amikor mostanáig a Plútóról sem tudtunk annyit?
A Plútó itt van "közel", és arról is sok új dolgot csak mostanában tudtunk meg, amikor megközelítette a New Horizons. Sokkal de sokkal messzebb van a galaxis középpontja vagy más galaxisok középpontja. Milyen alapon feltételezik, hogy ott hatalmas fekete lyuk lehet? Ha van olyan távcső, amivel megállapítható, hogy elnyeli a fényt, akkor ugyanolyan erős távcsővel a Plútóról is már hamarabb is többet is tudtunk volna.
Nem rosszallóan írtam, hogy "veszik a bátorságot", csak nem találtam más kifejezést, ezért is van idézőjelben.
"Rendben, az a bolygó befolyásolja a csillag mozgását, de még ezt sem lehet könnyű megfigyelni. "
Valóban nem könnyű, eleinte csak hatalmas, Jupiter méretű bolygókat találtak. De manapság is nehéz még Föld méretű bolygókat találni távoli csillagok körül.
Na ide figyu.Egy dolog hogy kérdezel.De ilyen bunkó módon hogy lehet.Főleg ha nem is értesz a témához semmit.Szoktam amatőcsillagászkodni és a kistávcsövemmel(Skywatcher 114/900)Már azzal is 30x nagyitáson már elég nagy pl az androméda galakszis is.Elég sok mély ég objektumot meg lehet vele figyelni ami több száz fényévnyire van ellég kis nagyitáson.Amikor a jupitert nézem az meg 180x nagyitáson is elég kicsinek mondható a mély ég objektumokhoz képest.De a nagy vörös folt és a sávok meg a fodrozódások is szépen látszanak rajta.De ez eggy óriási gázbojgó ami még közelebb is van meg ezerszer nagyobb.Már a jupiterre is sokkal nagyobb nagyitás kell oda mint pl az orionködre vagy egyébb több száz fényévre lévő objektumokra.
A pluto még sokkal nagyobb földi amatőr teleszkópokban is alig látszik és az is csak pontszerűben.
Mostmár gondolom érted a lényeget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!