Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » 10 kg -5 °C-os jég mennyire...

10 kg -5 °C-os jég mennyire tud lehűteni egy 30 °C-os,30 m³-es szobát?

Figyelt kérdés
2015. aug. 8. 01:51
 1/3 anonim ***** válasza:
Mivel a szoba nem zárt rendszer, illetve különböző fajhőjű anyagok vannak benne így lehetetlen megmondani. Max annyit tudnánk megmondani, hogy ha zárt rendszer lenne és csak levegő lenne benne akkor hány fokra hűlne a levegő, de ennek meg nincs sok értelme
2015. aug. 8. 05:22
 2/3 anonim ***** válasza:

Az általam leírtak szigorúan csak becslések, mert, mint ahogy az előttem szóló említette, a szoba nem zárt, és nem ismerjük a berenbdezését és a falát, így annak fajhőjét sem.

A 30 légköbméteres szobában van 45 kg levegő. SZámításba kell venni kb. 50 kg fabútort, és gyors, felületi hűtőhatás lévén a fal egycentiméteres rétegét, amely egy 2,5 x 3 x 3,5 es szobácska esetén durván 300 kg. Ezek egyesített fajhője. (mert a levegő kb 1 kJ/kg, a fáé kb. 1,4 Kj/kg, a betoné 0,85 KJ/kg,) kb 370 KJ/C fok. A víz fajhője 4,18 KJ/Kg (a jégé kissé kevesebb), a víz olvadáshője pedig 334,5 KJ/Kg. Azaz -5 c fokos víz 10 kilója, míg eléri a nulla fokot, elvont 42 KJ-t, majd az olvadásával 3345 KJ-t, majd a kb. 15 c fokig melegedésével még 63 KJ-t, azaz összesen kb. 3450 KJ-t, aminek, mint látjuk, 90%-a az elolvadására jut.

Ezzel tehát a szoba hőmérsékletét kb. 10 fokkal tudja lehűteni, elhanyagolva a szoba hővezetését a környezet felé, és rövid távon.

Ez a számítás erősen hozzávetőleges, mert számos becslést tartalmaz.

2015. aug. 8. 09:37
 3/3 A kérdező kommentje:
Hálás köszönetem! :) Tudom, hogy csak becslés, de pont erre voltam kíváncsi. :)
2015. aug. 8. 10:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!