Lehet-e hazilag urbe juttatni barmit?
Raketat, v mas kismeretu szilard targyra gondolok. Az ur alatt azt ertem, hogy min. Fold koruli palyara alljon, vagy akar kilepjen a naprendszerbe.
Persze nem milliardokbol, hanem esszeru hetkoznapi osszegbol.
Es ha lehet, akkor ez legalis?
Hagyományos eszközökből nem, mert azok nagyrésze illegális(meg drága).
Ha veszel egy kis héliumot vagy hidrogént akkor az kiszökik a világűrbe pár év(tized) után
Lehet és már juttattak is.
Az űr határa 100km-en van (Kármán-vonal, Kármán Imre után).
2004-ben az amatőr civilekből álló Civilian Space eXploration Team egy amatőr rakétát 116 km-es magasságba juttatott fel, azaz a világürbe.
Ezen kívül elméletben lehetséges lenne egy hasonló rakéta platformot magassági ballonnal feljuttatni 35-40km-re (a ballonos repülés rekord 51km, rakétával a ballonon ezt biztos nem sikerülne elérni) és onnan indítani a rakétát, akkor elérne a 150km-es magasságot.
A nyílt űrbe juttatáshoz kéne még rá jó pár fokozat, hiszen az 690km-es magasságon túl van.
7,91 km/s vagyis 28 480 km/h, ez az úgynevezett 1. kozmikus sebesség. Ezt a sebességet kell elérned egy rakétával, ha nem akarod hogy visszazuhanjon a Földre. Ha gyorsabb rakétát építesz, akkor ki is lép a Naprendszerbe. Ha pont eltalálod a sebességet, akkor Föld körüli pályára áll.
Elképesztő mérnöki teljesítmény lenne házilag barkácsolni egy ilyen gyors rakétát... :)
Első válaszoló elképzelését tudom én is ajánlani, egy kis vízbontással hidrogént kell előállítani. A Föld gravitációja nem tudja megtartani, folymatosan szökik a magaslégkörből.
Szóval az általad előállított hidrogén el fogja hagyni a Földet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!