Miért nem látom jól a csillagászati távcsövemben a Szaturnuszt?
Minap írtam egy kérdést a távcső használatáról amire kaptam sok jó választ. Ma elsőnek a holdat néztem ami nagyon gyönyörű volt, olyan éles mintha előtte álltam volna, majd stellariumon láttam hogy a Szaturnusz szinte vele egy vonalban keletre van így rávittem ám nem láttam semmit csak egy fényes pöttyöt. Egy skywatcher bk609-es távcsőt használok amelynek az objektív átmérője 60 mm a fókusztávolság pedig 900 mm egy 10 mm-es lencsével és egy 2x barlowot használtam.Esetleg a távcső nem képes rá hogy kellőképpen megmutassa a részleteket vagy nem a Szaturnuszra irányítottam?
Elnézést a kérdésért de még kezdő vagyok.
Nem vagyok szakértő, de ez a cikk hátha segít:
Bizony ez egy csillag lehetett akkor. Az én 700 millis szkópommal 20-as lencsével is már kivehető a gyűrűje, pedig ez csak 35x-ös nagyítás. Keresd jobban :)
Először mindenképp szerintem barlow nélkül tájold be, és ha tutira megvan, utána jöhet az is.
Gondolom a fókusz nem volt beállítva. Én anno a Szíriuszt kaptam így el, ő még szépen szcintillált is. Csináltam róla videót:
https://www.youtube.com/watch?v=qYzFA6UBuHY
A pontból azért lesz karika, mert a fókuszt tekergetem.
Gondolom valami ilyesmit láttál, nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!