Menyi lehet a bolygónk átlaghőmérséklete?
Figyelt kérdés
Az alsóbb rétegeket is beleszámítva.
Aki tuja a többi bolygóét is az is érdekelne.
2015. júl. 25. 14:50
2/4 anonim válasza:
Abból, hogy a bolygók mennyire verik vissza a fényt (mennyi a „planetáris albedójuk” [1] – csak hogy menőzzek is) és a Nap mennyi energiát sugároz, a fekete test sugárzást [2] figyelembe vevő egyensúlyi egyenletet felírva elég jól lehet becsülni a globális felszíni átlaghőmérsékletüket is. Ezt szerintem a bolygók Wikipédia-oldalán simán megtalálod:
N eleme {Mercury_(planet), Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune}.
A Föld esetén például 15 °C.
[1] [link]
[2] [link]
3/4 anonim válasza:
Közben rászántam magam, és kiszámoltam, hogy mi jön ki, ha csak azokat a dolgokat vesszük figyelembe, amiket az előbb leírtam. Így körülbelül –20 °C jön ki. Ezek szerint mással is külön foglalkozni kell, például az üvegházhatással, de ennyire mélyen nem éltem még bele magam a klímába…
4/4 A kérdező kommentje:
Igen pedig én úgy gondoltam hogy a magmával együtt olyan 2000 fokos lehet.
2015. aug. 5. 11:45
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!