A cukrok (vagyis a keményítő) a szervezet energiát adó tápanyaigai és a zsírok a fűtőanyagai, vagy fordítva?
Nincs vagy, mindegyikből lehet energiát nyerni, (hőenergiát is, vagyis fűteni is lehet vele).
Leegyszerüsítve: a cukor már bevitel után vagy fölhasználásra-, vagy átalakításra kerül, mert a szervezet nem tudja raktározni hosszútávon. A keményítő amolyan gyors raktárként működik, könnyen hozzáférhető, és gyorsan újratölhető, viszont hamar kiürül. A zsír többek között hosszútávú energiaraktárként szolgál, viszont nem könnyű hozzányúlni, amíg van keményítő vagy cukor, addig a szervezet azt használja szivesebben.
A cukroknak semmi köze a gliceridekhez!!!! Cukrok=szénhidrátok(szacharidok). Ezek a szervezet legjelentősebb energiaforrásai, akár keményítő (poliszacharid) akár egyszerűbb cukrok formájában juttatjuk a szervezetbe. Könnyen és gyorsan bomlik monoszachariddá, amit aszervezet már fel tud használni energia-termeléshezt (SZent-györgyi-Krebs ciklus).
A zsírok/olajok nagy szénatomszámú karbonsavak glicerinnel alkotott észtervegyületei. Másnéven: gliceridek. A szervezetben a zsírok nagyon fontos vegyületek. Több funkciójuk is van (pl zsírban oldódó vitaminok tárolása és szervvédelem...). Az elsődleges energiaforrások a szénhidrátok, de a zsiradékokat is felhasználja a szervezet energia-termelésre, szintén jelentős mértékben. Hozzátartozik, hogy ugyanakkora menyiségű (tömegű) zsiradékból kb. 2×annyi energia szabadúl fel mint szénhidrátból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!