Azt tudjuk hogy milyen biokémiai folyamatok zajlanak le amikor a rovarok beporozzák a virágot és utána hogy fejlődik ki a termés, gyümölcs?
A tegnap 19:13-as válaszoló szerint "A virágporban eléggé agresszív anyagok vannak (ezért is jöhet létre gyakran allergia)", ez nem igaz. Egészen pontosan a virágporszem = pollenszem apró, általában gömb, vagy tojás alakú, és rengeteg sok beöblösödést-kitüremkedést tartalmaz, így a felülete jelentősen megnő. A felületnövelés miatt létrejött apró felületeken rengeteg levegőben szálló por, kátrány, és egyéb szilárd anyag ragad meg, és a pollen-por kombó könnyedén eljut a légcsőig, és ez okoz allergiát. Nagyvonalakban igaz, hogy minél nagyobb egy adott pollenszem felülete, annál allergénebb.
A többiben, amit leírt, igaza van. A pollen által megtermékenyített petesejtet magkezdeménynek nevezzük, amely zárvatermőkben 7 sejtes. A 7 sejt elég bonyolultan változtatja az alakját, meghatározott módon osztódik, majd kialakul a mag. A gyümölcs, amennyiben valódi termés, a termőlevél ( = termő ) többi részéből jön létre. Amennyiben áltermésről beszélünk (pl. alma), a termésképzésben a virág többi része is részt vesz.
Illetve még érdemes megjegyezni, hogy nem csak rovarbeporzás van, hanem szélbeporzás is. A mechanizmus ugyanaz. A szélbeporzású növények jellemzően nem színesek, és nem illatosak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!