Hány db nulla van a tizedespont után, körülbelül?
| sin(1) * sin(2) * sin(3) * sin(4) *...* sin(10^12) | = 0.000000...valami
|x|: abszolút érték
Természetesen radiánban értendő. :D
Csak tippem van, biztos többet is lehet tudni.
Hehe, ez tényleg nagyon jó. A sok okoskodás végén kiderül, hogy a legelső megérzés tökéletes volt.
Ami egyébként egyáltalán nem nyilvánvaló utólag sem, mivel ahogy a fűrészfogat jogosan felhoztad, a tényezők átlagos értéke NEM 1/2, hanem 2/pi (=0.637).
Viszont mivel az a kevesebb 0-hoz közel eső szám relative több nullát ad a végeredményhez, mint a többség (hiszen pl. a 0.0001 az átlagos 0.3 nulla helyett négyet is ad), végeredményben "lehúzzák" a szorzatot annyira, hogy az olyan lesz mintha 1/2-et szoroztál volna össze sokszor.
Biztos vagyok benne, hogy van itt valami összefüggés, valami gyönyörű tulajdonsága a szinusz-függvénynek, ami miatt ez az elegáns -lg(1/2)-es szorzó a megoldás. Nagyon klassz feladat. Kitől kaptad?
Nekem 318 309 886 183 jött ki.
Kb. ennyinek számoltam :D
A periodicitásból.
#11: "(hiszen pl. a 0.0001 az átlagos 0.3 nulla helyett négyet is ad)"
Igen, és pl. sin(k*21053343141) 10-12-őt is, de ez a nagy számok törvényét alig befolyásolja.
"Kitől kaptad?"
Saját "agyszülemény", felmerült bennem, hogy hogyan lehetne kiszámítani egy hektikusan csapongó valamit.
#12: Én a 301 milliárdban hiszek.
Összeszoroztam(pascal prg) 5 ill. 10 millióig, és 0.301027 ill. 0.301028 jött ki /db.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!