Hamuból tényleg lehet gyémántot csinálni és ha igen hogyan?
Tényleg lehet, de nem éppen olcsó dolog:
"2002-ben Chicagóban sikerült először emberi hamvakból gyémántot előállítani, de természetesen a gondolattól kezdve ezt hosszú út előzte meg. A hamvak gyémánttá válása többlépcsős folyamat. Első lépésben az elhunytat elhamvasztják, és a hamvakat finom porrá őrlik, amit grafitalapú vákuumkemencébe helyeznek, és 3000 Celsius fokon a szénatomokon kívül mindent megsemmisítenek. A szén grafittá alakul, ezután pedig a grafitot nagynyomású présben gyémántkristállyá alakítják. A gyémánt végleges formája a megrendelőn és a csiszolómesteren múlik. Egy félkarátos emlékgyémánt ára kb. kétmillió forint."
Pedro
Pedro! A mellékelt cikkben a megsemmisítenek szó valahogy böki a szememet. Valószínűleg fordítási hiba.
Úgy jobban hangzik, hogy 3000°C-on a szénen kívül mindent elpárologtatnak.
@Gézengúzz
Lehet, hogy igazad van, talán tényleg jobban hangzik. :-)
Bár a végeredményt tekintve tulajdonképpen mindegy... A lényeg, hogy semmi nem marad, csak a tiszta szén.
De igen, én is úgy érzem, hogy kegyeleti okok miatt valóban inkább kerülni kellene a "megsemmisítés" szót.
Viszont a cikket nem én írtam.... Én csak idéztem.
Pedro
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!