Meg lehet azt csinálni egy lendkerékkel, hogy azonos fordulaton adja le az energiáját?
A CVT váltó pont erre való, csak hát rohadt nagy a vesztesége. Még villamos megoldás jöhetne szóba:
lendkerék -> generátor -> kapcsolóüzemű egyenirányító -> ultracap -> inverter/egyéb vill. hajrás -> villanymotor
Ez amellet hogy kurrva drága, a hatásfoka is elég rossz :)
Egyébként csak kötözködésből, a lendkerék csak akkor tud (mozgási) energiát leadni, ha csökken a fordulatszáma:)
Meg lehet oldani csak változó geometriájúnak kell lennie.
Illetve a sűrűség eloszlásának kell változnia.
"a lendkerék csak akkor tud (mozgási) energiát leadni, ha csökken a fordulatszáma:)"
Szerintem a kérdező arra gondolt, hogy a lassuló lendkerékről levenni valamilyen átvitellel állandó fordulatot, ezért is említette a fokozat nélküli váltót.
Mechanikusan valóban értelmetlen, túl nagy a veszteség.
Az elektromos átvitel jó megoldás. Alkalmazzák is (bár nem tudom, lehet, hogy már lezárták ezt a projektet, valamelyik német nagyvárosban közlekedtek kísérleti lendkerekes járati buszok, ahol a megállókban áramszedőről felpörgették a lendkereket és az hajtotta a generátort, aminek áramával közlekedett a busz).
Az akkuk tárolóképessége illetve kondenzátorok segítségével az áramforgalma annyit javult az utóbbi években, hogy az akkus energiatárolás már jobb lehet, mint a lendkerekes. Az F1-ben szerintem már az összes KERS rendszer tiszta elektromos, eleinte ott is volt lendkerekes is.
Fokozat nélküli átvitelre még alkalmas a hidromotoros rendszer is, de az csak nagyon nagy méreteknél, teljesítményeknél éri meg, mert kis méreteknél ott is nagy a veszteség. Mozdonyoknál, erőgépeknél használják, ott, ahol a hatásfok másodrendű szempont az egyéb előnyökkel szemben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!