Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Meg lehet azt csinálni egy...

Meg lehet azt csinálni egy lendkerékkel, hogy azonos fordulaton adja le az energiáját?

Figyelt kérdés
Mint a robogókon a CVT váltó, olyasmire gondoltam.
2015. máj. 29. 01:10
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

A CVT váltó pont erre való, csak hát rohadt nagy a vesztesége. Még villamos megoldás jöhetne szóba:

lendkerék -> generátor -> kapcsolóüzemű egyenirányító -> ultracap -> inverter/egyéb vill. hajrás -> villanymotor

Ez amellet hogy kurrva drága, a hatásfoka is elég rossz :)

Egyébként csak kötözködésből, a lendkerék csak akkor tud (mozgási) energiát leadni, ha csökken a fordulatszáma:)

2015. máj. 29. 05:17
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Meg lehet oldani csak változó geometriájúnak kell lennie.

Illetve a sűrűség eloszlásának kell változnia.

2015. máj. 29. 08:09
 3/3 Wadmalac ***** válasza:
100%

"a lendkerék csak akkor tud (mozgási) energiát leadni, ha csökken a fordulatszáma:)"

Szerintem a kérdező arra gondolt, hogy a lassuló lendkerékről levenni valamilyen átvitellel állandó fordulatot, ezért is említette a fokozat nélküli váltót.

Mechanikusan valóban értelmetlen, túl nagy a veszteség.

Az elektromos átvitel jó megoldás. Alkalmazzák is (bár nem tudom, lehet, hogy már lezárták ezt a projektet, valamelyik német nagyvárosban közlekedtek kísérleti lendkerekes járati buszok, ahol a megállókban áramszedőről felpörgették a lendkereket és az hajtotta a generátort, aminek áramával közlekedett a busz).

Az akkuk tárolóképessége illetve kondenzátorok segítségével az áramforgalma annyit javult az utóbbi években, hogy az akkus energiatárolás már jobb lehet, mint a lendkerekes. Az F1-ben szerintem már az összes KERS rendszer tiszta elektromos, eleinte ott is volt lendkerekes is.

Fokozat nélküli átvitelre még alkalmas a hidromotoros rendszer is, de az csak nagyon nagy méreteknél, teljesítményeknél éri meg, mert kis méreteknél ott is nagy a veszteség. Mozdonyoknál, erőgépeknél használják, ott, ahol a hatásfok másodrendű szempont az egyéb előnyökkel szemben.

2015. máj. 29. 08:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!