Van pár csillag aminek nem tudom hogy kell kimondani a nevét. Hogy helyes?
(Nem tudom milyen eredetű a nevük, így azt sem, hogy egyes betűket hogy kell kiejteni.)
Rigel, Betelgeuze, Capella, Vega, Kochab, Dubhe, Paesepe, Alfa Centauri, Mirach, Arcturus.
Ja és Altair vagy Atair, vagy mindkettő helyes?
Meg még ha esetleg tudjátok, hogy jelent-e valamit a nevük, azt is megírhatjátok. Köszönöm!
A Betelgeuse v. Betelgeuze ügyében itt van kifejtve a válasz:
A csillagképek általában görög, a csillagok pedig többnyire arab nevet viselnek. A felsoroltak közül kivétel az Alfa Centauri, amely nem a saját neve a csillagnak, hanem a csillagképből adódó tudományos neve. Az Arcturus is latinosan hangzik, van néhány latinos név is, de a többség arab eredetű, és sokszoros áttétellel, torzítással alakult ki a ma használatos írásmódja. Ha feltűnően latinosan van írva, akkor az azért van, hogy latinosan ejtsük.
Alfa Centauri = Toliman
És Altair a helyes
maci
Szerintem az első válaszoló linkjében elhangzottakat célszerű elfogadni. Igaz a link csak a Betelgeuse-ről szólt, de szerintem beválik a többinél is. Egyébként én így ejtem: "betelgeuze"
A többi:Rigel - "rigel"
Capella - "kapella"
Vega - "vega"
Kochab - "kohab"
Dubhe - "dube"
Paesepe - "pészepe"
Alpha Centauri - "alfa kentauri"
Mirach - "mirak"
Arcturus - "arkturusz"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!