Hogyan lehet kiszámolni a féktávolságot?
Sebesseg, jarmu tomege, surlodasi egyutthato. Mivel ez utobbi meglehetosen tag hatarok kozott mozog (ertsd: rengeteg minden befolyasolja, az ut minosegetol a gumi allapotan keresztul a homersekletig bezarolag kismillio tenyezo), erre 'pontos' kepletet felirni nehez.
a fekut hossza = (v^2) / 2a, ahol 'v' a kezdosebesseg, 'a' a lassulas - de ez utobbi pont a surlodasi egyutthato miatt nehezen megadhato.
Sebesség (reakcióidő) tapadási súrlódási együttható, csúszász súrlódási együttható.
A gyakorlatban szerintem inkább fordítva megy, ha leméred a féktávot, abból ki lehet számolni ezeket az együtthatókat az adott járműre! :D
s=(0,004v^2)/μ
Tessék egy közelítő képlet, amit úgy alakítottam át, hogy km/h-ba írd be a kívánt sebességet. Az μ értéket vedd fel 0.8-0.9-nek. A képlet alapján 50 km/h-val számolva 125 méter a féktávolság.
Igazából munka egyenletek alapján kéne számítani, sok hatást kéne még belevenni egy reálisabb eredményért.
Köszönöm! És ezeknek a járműveknek meg tudnátok mondani?
-Vonat (v=120 km/h, m=80000 kg, kerék és a sín között kicsi a súrlódás és a gördülési ellenállás)
-Teherautó (v=70 km/h, m=3500 kg, gumikerék, száraz beton úton)
Ez most valami fizika házi, elméleti kérdés, vagy "úgy igazából" érdekel?
A vonatnál pl eléggé számít, hogy milyen hosszú a szerelvény (80 tonna nem lehet olyan hosszú vonat, kb egy mozdony), ugyanis azon biztonsági légfék van, aminek működése függ a szerelvény hosszától és a "tömörségétől" (légvezeték szigetelésének jóságától). Nagyobb vonatnál bizony kell idő, hogy biztonsági légfék működésbe lépjen. És nagyon nem azonnal alakul ki teljes fékhatás.
Érdekel, hogy mekkora távolság kell, hogy ilyen nagy járművek, pl. mozdony teljesen megálljanak nagy sebességről.(Azt hallottam, hogy egy rövid szerelvénynek mozdony+2 kocsi akár 500-600 méter is kell a megállásig)
Most nézzünk csak 1 mozdonyt, aminek össztömege m=80 T és a légfék hibátlanul működik, ha nincsenek utána kapcsolva kocsik, hamarabb kialakul a teljes fékhatás. A vezetékek szigetelése majdnem tökéletes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!