Valaki el tudná magyarázni, hogy mikor sav és mikor bázikus jellegű egy aminosav?
Az aminosavak olyan szerves vegyületek, amiknek van amino és karboxilcsoportja. Az aminocsoport lúgos, a karboxilcsoport savas molekularészlet. Ha csak egy-egy van ezekből akkor a molekula nettó töltése nulla (semleges ph-n!!).
Ha a molekulán bellül van még olyan csoport, ami disszociábilis hidrogént tartalmaz, akkor a savas lesz (-COOH: glutamát, aszpartát, aromás -OH: tirozin, -SH: extrém magas ph-n cisztein) Ha olyan extra molekularészletet tartalmaz, ami képes hidrogént felvenni, akkor bázikus lesz az aminosav (-NH2: lizin, -NH-C(NH)(NH2): arginin, imidazol csop: hisztidin)
(példáimban a fehérjéket felépítő aminosavakat hoztam, de az általános esetre vonatkoznak.)
De emellett még közre játszik a ikerionos szerkezet is nem?
Annak következtében a molekulán belüli savként és bázisként viselkedő csoport megváltozik, tehát nem az amino csoport lesz a bázis és nem is a karboxil csoport a sav részlet hanem fordítva.
De ha nem így van, akkor kérlek javítsatok ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!