37%-os 1000ml kiszerelésű kénsav oldatból mennyit kell adott mennyiségű vízhez önteni, hogy 3,9%-os 1000ml kénsav oldatot kapjak?
Ahhoz hogy ezt pontosan ki tudd számítani, szükség van a 37 tömeg%-os és a 3,9 tömeg%-os kénsav sűrűségére.
Íme:
1) Kiindulási oldat:
W% = 37
V = 1000 ml
ró = 1,28 g/ml
2) Végső oldat:
W% = 3,9
V = 1000 ml
ró = 1,024 g/ml
A végső oldatunk tömege tehát 1024 g.
Ebből 40 g a kénsav és a maradék a víz.
Hány g 1)-es oldatban van 40 g kénsav?
108,1 g-ban, ami 84,5 ml térfogatú.
Tehát
Be kell mérni 84,5 ml-t a 37 tömeg%-os oldatból és hozzá kell adni 916 g vizet. Illetve fordítva, a jelentős hőfejlődés miatt. :-)
Ekkor megkapod az 1024 g tömegű (1000 ml térfogatú) 3,9 tömeg%-os kénsavoldatot.
"Az a baj...."-nak.
Tudom, hogy a kénsav sűrűsége nem 1g/cm^3. Pontosan 1,84g/cm^3. De ez nem is volt kérdés, igaz?
#3/6-nak. Furat fémezni szeretnék nyáklapot. Kaptam egy nagyon jó könyvet, aminek a címe: "Galvanizáljunk otthon".
Abban van egy galvánfürdő recept "Rezezés Árammal" címszó alatt. Nos ehhez kellett volna a tömény kénsav. Remélem minden érdeklődő kíváncsiságát kielégítettem. :)
#5/7-nek.
Nagyon köszönöm a segítségedet!
Azért kérdeztem a sűrűséget, mert a preparált feladatok között sok nem valós értékkel dolgozik, hogy szép eredmény jöjjön ki, a tanárod meg csak néz nagyot, hogy honnan szedte ezt a sűrűséget.
Fene se gondolta, hogy tényleg kénsavat akarsz keverni.
Ehhez nem kell kénsav... Tanulj kis kémiát.
Csinálsz egy daniel elemet, nem tudom mit akarsz rézzel bevonni (pl alumíniumot nem fogsz), de a másik elektróda annál negatívabb standarpotenciállal kell rendelkezzen (réz esetén pl vas vagy cink vagy ón ólom).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!