Meddig tart az újhold?
Lehet egy pillanatnak is definiálni, és akkor semeddig.
Amúgy 2-3 napig, esetleg egy hétig számolhatsz azzal, hogy az éj sötétjét nem zavarja meg a hold.
Persze lehet, hogy van valami konkrétabb/hagyományos meghatározás is rá, de azt a többiekre bízom, hogy leírják; én sajnos nem ismerem.
2-3 napig, semmiképpen nem egy hétig.
Az újhold az az időszak, amikor semmit nem látsz a Holdból a takarás miatt.
> „de ha újholdkor levàgatom , jobban fog nőlni?”
Persze…
Amúgy gondolkoztam az újhold lehetséges meghatározásain.
Az újhold pillanata az az időpont, mikor a Hold megvilágításának a Föld adott pontjáról nézve lokális minimuma van.
Az újhold első napja, az az újhold pillanatát megelőző első nap, amikor a hold szürkületben kel/nyugszik.
Az újhold utolsó napja, az az újhold pillanatát követő utolsó nap, amikor a hold szürkületben kel/nyugszik.
És akkor ugye a szürkületet is szokták így meg úgy definiálni.
Ha a „navigációs” szürkületet (nautical twilight) tekintjük, akkor a mostani újhold június 14-én kezdődött és 18-án ér véget, azaz 5 napig tart. Azért ezt a fajta szürkületet tüntetem ki, mert erre mondják, hogy még van benne elég napfény a tájékozódásra, és így az újhold azon napokat tartalmazza, amelyek éjszakáján a hold nem ad extra fényt a naphoz képest.
Az az egzakt pillanata. Amúgy magyar nyári idő szerint 2015. június 16. 16:05, és nem 15:05.
(De az én linkemen is ott van, ne aggódj.)
"„de ha újholdkor levàgatom , jobban fog nőlni?”"
Nem. A Hold mindig ugyanúgy fog NŐNI újholdat követően, nincs rá befolyással, hogy mikor és mit vágatsz le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!