SOS! Államvizsga, külső bíráló által javasolt kérdés: Milyen nehézfém fordul elő természetes körülmények között a határértéket meghaladó mértékben talajainkban, ez milyen élelmiszerlánc-biztonsági kockázatot rejt magában?
Ez segít:
"A talajok természetes állapotukban is tartalmaznak nehézfémeket,
melyek az alapkőzet mállása során kerülnek a talajba. A talajban
megfigyelhet fémtartalom dönten attól függ, hogy milyen kőzeten
játszódott le a talajképződés. Az 1. táblázatban tájékoztat a különböző
kőzetek átlagos nehézfémtartalmáról.
A táblázatból leolvasható, hogy egyes kzeteknek rendkívül magas
lehet a nehézfémtartalma, így például az ultrabázikus kzetekben igen sok a
kobalt, a króm és a nikkel. Pruves (1977) Alloway-el szemben az üledékes
kzetek kadmiumtartalmát tartja magasabbnak. Kim és Thornton (1993)
urántartalmú agyagpalában mértek 46 mg/kg kadmiumot, 992 mg/kg
molibdént és 41 mg/kg szelént, mely értékek az átlagosnál jóval magasabbak."
Szerintem szivat, és nincs ilyen.
Én felsorolnám hogy van az aluminimum ami nem nehéz, és arzén, de az emberi tevékenység következménye (legtöbbször? mindig?).
Ha van még más is, azt is hozzácsaphatod.
Végül regélsz egyet a nehézfémek élelmiszerbiztonsági kockázatáról általában.
A toxikusság függvényében szerintem az arzén lehet a keresett elem.
Hogy kémiai besorolás szempontjából nehézfémnek számít-e?
Tudtommal 5 g/cm3 felett minden fém annak számít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!