Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Konstansvariációnál ez hogy van?

Konstansvariációnál ez hogy van?

Figyelt kérdés
Van mondjuk egy elsőrendű, inhomogén diffegyenletünk. Homogénmegoldásból lesz valami, amiben van egy konstans. Az inhomogén megoldáshoz, ezt megoldást írom fel, de úgy, hogy a konstansból egy függvényt csinálok. Utána ugye eljutunk oda, hogy határozatlanul kelljen integrálni a függvény alakjához, ez is oké. Így viszont a végén két ismeretlen konstansunk lesz. Egy A, ami a homogén egyenlet megoldásából jött és egy B, ami az A(t) függvényhez juttató integrálásából jött integrációs konstans és mivel elsőrendű az egyenlet egy kezdeti érték feltétel van, két ismeretlenre. Hol a hiba?
2015. jún. 7. 10:24
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Most tovább számoltam és a két konstans összege lett egy együttható a változó előtt, így kijött a dolog. Ez akkor így valami általános dolog? Két konstans lesz, de mindig egy együttható lesz az inhomogén egyenlet általános megoldásában? Kipróbálom egy másik diff. egyenlettel is.
2015. jún. 7. 10:29
 2/12 anonim ***** válasza:

Ami a homogén megoldásából jött konstans, azt te az inhomogén egyenlet megoldásához függvénynek választottad, és megszűnt konstansnak lenni. Tehát van egy nem konstansod, az A(t) és egy konstansod, a B. Ez szerintem összesen 1 darab konstans, a B. (A homogén egyenlet megoldásánál is egy konstans van, meg az inhomogén egyenleténél is.)

Ha a fenti bonyolult lenne:

> „Egy A, ami a homogén egyenlet megoldásából jött és egy B, ami az A(t) függvényhez juttató integrálásából jött integrációs konstans…”

Az A = A(t) nem konstans. Ha mégis, akkor az A+B-ből lesz egy ugyanolyan jó konstans.

2015. jún. 7. 10:32
 3/12 A kérdező kommentje:
Leírtad ugyanazt, amit én is. Nem azt mondtam, hogy az A(t) konstans, hanem hogy az A(t) függvényen belül van egy konstans, tehát A(t)=c(t)+B. Ahol B egy integrációs konstans, plusz a homogén egyenlet konstansa az két konstans, így harmadjára is leírva. Másik diffegyenletnél is ki volt emelhető úgy a változó, hogy a két konstans egy együttható legyen. Ezek szerint ez így szokott menni.
2015. jún. 7. 10:41
 4/12 A kérdező kommentje:
A=A(t) csak az inhomogén partikuláris megoldásánál nem konstans, nem? A homogén megoldás már kész megoldás, annak nem kéne változnia, szerintem. Az inhomogén partikulárisához csináljuk a függvényt a konstansból.
2015. jún. 7. 10:43
 5/12 anonim ***** válasza:

Jelölje a homogén megoldást y_há, erre kijön a megoldóképlettel (vagy a szeparálás után) valamilyen C*e^(...) típusú függvény.

Az inhomogén résznél konstans variálással, vagyis C->C(x) "cserével" lehet tovább számolni. Ezt felírhatod rögtön az y_iá-ra is, de ekkor C'(x) integrálásakor kiírsz egy +K integrációs állandót. Visszahelyettesítesz, beszorzol, és máris megvan a szokásos y_há+y_ip alakú megoldás. Vagy ha y_ip-re írod fel, akkor K=0 választással jön ki C(x), és nem kell két konstans a megoldásban.

2015. jún. 7. 12:03
 6/12 A kérdező kommentje:
Értem mit mondasz, de a két konstanssal is ugyanúgy kijött a dolog, mert a végén "egyesültek" egy konstanssá. Amit még nem láttam, hogy a dolog úgy is kijön, ahogy mondod, ebéd után kipróbálom azt is, úgy is csak azt értem meg igazán, amit látok. Ami kérdés, hogy akkor melyik módszer, ami alapjáraton ki lett találva, ha így is-úgy is jó? Köszönöm a válaszokat!
2015. jún. 7. 12:19
 7/12 anonim ***** válasza:

Természetesen "összerakható" a két konstans egy konstansba is, akárcsak a szeparálásnál, ahol elvileg mindkét oldalra külön-külön ki kellene tenni egyet-egyet, de ez voltaképpen felesleges.

Szerintem C'(x) integráljál némileg szabálykövetőbb a +K kiírása, ugyanakkor ha a másik módszert is nézem a másik típusú differenciálegyenletnél (y_ip és a próbafüggvény), akkor meg könnyebb megjegyezni, hogy milyen alakban kereshető az y_ip.

2015. jún. 7. 12:24
 8/12 A kérdező kommentje:
Oké, már tiszta lett, hogy miért vezet mindegyik ugyanoda. Köszönöm!
2015. jún. 7. 16:33
 9/12 anonim ***** válasza:

Egyszerűen igazolható, hogy a két konstans általános esetben összevonható, és ez magasabbrendű egyenletekre is igaz (csak ott vektorokkal kell dolgoznunk).

Magából a módszer ötletéből adódik uis. triviálisan. A homogén rész megoldása nyílván vmi A*exp(...), az inhomogén rész pedig A(x)*exp(...).

Nyílván ha A(x)=g(x)+B, ahol B=konst, akkor az egyenlet általános megoldásában (A+B)*exp(...) szerepel.

Vagyis az új konstans, mondjuk C=A+B.

Ennyire egyszerű...

2015. jún. 8. 07:13
 10/12 A kérdező kommentje:

Most akkor idézem magam:

"Oké, már tiszta lett, hogy miért vezet mindegyik ugyanoda. Köszönöm!"

2015. jún. 8. 13:09
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!