GPS műholdaknak mennyi az a távolsága, ahonnan még jól lehet jelet fogni?
Elég csak a Föld felszínének megfelelő része, ugye?
Ha igen:
Korábban volt egy ilyen feladat:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazife..
Az ott található ábra segítségével:
Most ismert az x és a Föld sugara.
r = 6372,797 km
x: [link]
-> x = 20.000 km
És az i-t keressük.
Először számoljuk ki az alfa szöget a szög melletti befogó és az átfogó segítségével:
cos(alfa) = r / (r + x) = 0,2416
alfa = 76,016°
Ebből az i:
i = r * pí * alfa / 180° = 8455,031 km
Ha egy tökéletes gömbfelszínnek képzeljük el a Föld felszínét, akkor azon egy ilyen "sugarú" körön belül fogható a jel.
-------
Megjegyzés 1.: az elektromágneses hullámok egyenes vonalban terjednek
Megjegyzés 2.: A "jól lehet fogni a jelet" szerintem nem értelmezhető, ugyanis ez nagyban függ a vevőtől. Ezért inkább úgy számoltam, hogy fizikailag hol van esély fogni a jelet.
Megjegyzés 3.: Ha nem a Föld felszíne érdekel, hanem a műhold körül egy gömb, akkor ezzel 2 probléma lehet szerintem: 1. Ha a műhold az űr felé is sugároz, akkor abban az irányban szerintem végtelen a "határ". 2. A GPS műholdak valószínűleg csak a Föld felszíne felé sugároznak, így nehéz bármiféle gömböt elképzelni az általad felvetett problémához.
Megjegyzés 4.: A fent kiszámolt eset csak abban az esetben igaz, ha a GPS műhold éppen Budapest felett van.
Megjegyzés 5.: A GPS helymeghatározáshoz legalább 3 műholdat kell "látni". Bár a wikin 4-et írnak, szóval ezt valószínűleg rosszul tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!