Mi a különbség az allotrop módosulat és a polimorf módosulat között?
Jegyzetem azt írja mindkettőre, hogy "egy elem különböző kristályszerkezetű formái."
Azért valami különbségnek kell lennie köztük, mert nem találom sehol, hogy esetleg szinonimák lennének. Wikipédia főleg nem segít.
Szóval van különbség a fogalmak között, és ha van, mi az?
Ezt csak emlékezetből írom és már rég tanultam, úgyhogy lehet hogy pontatlan vagy rossz amit mondok.
A polimorfizmus csak a kristályszerkezetre vonatkozik. Tehát pl az O2 és O3 nem polimorfak, de allotrópok. Ellenben az allotrópia azt jelenti, hogy azonos az összetétel, de eltérő tulajdonságok, így magába foglalja pl az eltérő molekulaszerkezetet is. Szóval az allotrópia egy tágabb fogalom, mint a polimorfia.
Allotrópia: Egyes ->kémiai elemek<- különböző kristályszerkezetű, ill. relatív molekulatömegű módosulatokban is előfordulhatnak.
Polimorfizmus: azonos kémiai összetételű ->vegyület<-, eltérő kristályszerkezet. Például
SiO2: kvarc, tridimit, krisztobalit
CaCO3: kalcit, aragonit
TiO2: rutil, anatáz, brookit
#3 Köszönöm, most látom, hogy a jegyzetemben is a polimorfhoz vegyületet ír. :D Úgy látszik átsiklottam fölötte, de így már értem. :)
Köszönöm a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!