Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a különbség az allotrop...

Mi a különbség az allotrop módosulat és a polimorf módosulat között?

Figyelt kérdés

Jegyzetem azt írja mindkettőre, hogy "egy elem különböző kristályszerkezetű formái."

Azért valami különbségnek kell lennie köztük, mert nem találom sehol, hogy esetleg szinonimák lennének. Wikipédia főleg nem segít.

Szóval van különbség a fogalmak között, és ha van, mi az?

2015. máj. 31. 22:45
 1/5 anonim ***** válasza:
56%
google azt mondja, hogy a polimorf az lehet hőmérséklet hatására bekövetkező változás, szóval egy gáz meg egy folyékony ugyan azzal az összegképlettel polimorf módosulatai egymásnak
2015. máj. 31. 22:52
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Ezt csak emlékezetből írom és már rég tanultam, úgyhogy lehet hogy pontatlan vagy rossz amit mondok.

A polimorfizmus csak a kristályszerkezetre vonatkozik. Tehát pl az O2 és O3 nem polimorfak, de allotrópok. Ellenben az allotrópia azt jelenti, hogy azonos az összetétel, de eltérő tulajdonságok, így magába foglalja pl az eltérő molekulaszerkezetet is. Szóval az allotrópia egy tágabb fogalom, mint a polimorfia.

2015. máj. 31. 23:05
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Allotrópia: Egyes ->kémiai elemek<- különböző kristályszerkezetű, ill. relatív molekulatömegű módosulatokban is előfordulhatnak.

Polimorfizmus: azonos kémiai összetételű ->vegyület<-, eltérő kristályszerkezet. Például

SiO2: kvarc, tridimit, krisztobalit

CaCO3: kalcit, aragonit

TiO2: rutil, anatáz, brookit

2015. máj. 31. 23:42
 4/5 A kérdező kommentje:

#3 Köszönöm, most látom, hogy a jegyzetemben is a polimorfhoz vegyületet ír. :D Úgy látszik átsiklottam fölötte, de így már értem. :)

Köszönöm a válaszokat!

2015. jún. 1. 00:00
 5/5 anonim ***** válasza:

Fontos különbség még, hogy az allotrópnál nem feltétlen azonos az összegképlet:

O2 és O3.

Inkább az a kérdés:

Polimorf és a izomer közt mi a különbség?

Polimorf:

[link]

[link]

Izoméria:

az azonos összegképletű, de eltérő szerkezetű molekulák között fennálló viszonyt

???

2022. dec. 3. 19:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!