Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért esik le hamarabb a...

Miért esik le hamarabb a nagyobb esőcsepp mint a kisebb?

Figyelt kérdés
2015. máj. 30. 12:06
1 2
 11/20 Szirty ***** válasza:
100%

Szia Titusztitusz nevű felhasználó!

"Néha úgy érzem, hogy valami virtuális gyógypedagógiai portálra kerülök, ahányszor csak felnézek erre a portálra..."

Nézd csak mit írtál! Ime:

"Mert a nagyobb esőcsepp nehezebb...Bár a gravitáció egyforma erővel vonz minden testet"

Ha igazad lenne, egyforma súlya lenne minden testnek.

Legyen az toronydaru, vagy fogpiszkáló...

Hm?

Gyógypedagógia és pontos fogalmazás rlz! :)

2015. máj. 30. 19:38
 12/20 A kérdező kommentje:
és ezeket fizikai képlettel , hogyan tudom leírni ? ez a házim , hogy magyarázzam meg képlettelekkel és fejtsem ki
2015. máj. 30. 20:58
 13/20 anonim ***** válasza:

Kiindulás:

a közegellenállási erő = a súlyerővel

[link]

k*A*rhó(levegő)*v^2 = m*g = rhó(víz)*V*g

k*r^2*pi*rhó(levegő)*v^2 = rhó(víz)*4*pi/3*r^3*g ; gömb alak, kör keresztmetszet

v = gyök[rhó(víz)*4/3*g*r / (k*rhó(levegő))]

azaz v ~ gyök(r) ; a sebesség arányos a sugár 4zetgyökével

tehát pl. az 1 mm sugarú(gömb) csepp kb.√2-ször gyorsabban esik, mint a 0,5 mm sugarú.

Konkrét sebességeket is kiszámolhatsz a fenti képletből, (k≈0,23 gömb esetén)

2015. máj. 30. 23:32
 14/20 Titusztitusz ***** válasza:
Átnéztem a legutóbbi ittlétem óta összegyült hsz-eket, és még most is csak pislogok...Na de akkor kezdjük...Először néhány mondat annak a felhasználónak, aki figyelmembe idézett néhány netcikket:Ha jobban megfigyeled az első cikkben lévő ábrát, láthatod azt,hogy MIND A NEHÉZ, MIND PEDIG A KÖNNYEBB ESŐCSEPP ALAKJA(!!) egy bizonyos méret,és súly felett SZINTE AZONOS...(A legfelső, legkönnyebb csepp alakja ne tévesszen meg, mivel az ILYEN KIS MÉRETÜ CSEPP sohasem lesz "esőcsepp", mivel olyan kis méretü, hogy az még a levegőben elpárolog, vagy csak csak köd formájában fog létezni...)Mint ahogy azt írtam fentebb, mindkét esőcsepp felveszi pontosan azt az alakot, ami a légellenállás szempontjábol a legkedvezőbb érték...És NAGYJÁBOL ugyanolyan alaku lesz...(Ezt láthatod az ábra lentebbi rajzain...)Viszont az esőcseppek formája nem mindig pont ez, mint ami az ábrán van, ugyanis a csepp alakját sok tényező befolyásolja...AZ(!!) a cseppforma ami az ábrán szerepel, olyankor képződik, amikor az esőcseppre FELFELÉ HATÓ LÉGÁRAMLÁS HAT...(Mondjuk a kialakulása idején...)Viszont amikor az esőcsepp már FÖLDKÖZELBEN VAN, és nem hat rá felfelé ható légáramlás, akkor a csepp a klasszikus "VÍZCSEPP" alakot veszi már fel, amit ugye gondolom te is jól ismersz, ha másnem akkor a gyerekrajzokon ábrázolt vízcsepp alakrol...De ha ilyen "cseppalakot" látni akarsz a maga valójában is, akkor menj be a mosdóba, és állítsd csöpögősre a csapot, majd próbáld meg lefényképezni a hulló, kisebb-nagyobb vízcseppeket...Aztán ha majd ezt megteszed, akkor valszeg látni és érteni fogod azt, hogy miröl beszélek...Szóval a dolog azért kissé bonyolultabb mint azt némelyek gondolnák, éshát azért egy jótanácsot fogadj még el:A NETCIKKEK AZOK NETCIKKEK...Van olyan cikk, ami korrekt, és pontos, illetve van olyan, ami felületes és manipulált...Ha a kérdésben szereplő témát akarod ALAPOSAN ÉS LÉNYEGRETÖRŐEN MEGÉRTENI, akkor szerintem végezd el az álltalam javasolt fürdőszobai kísérletet, és AZOKAT A KÉPEKET TEDD FEL IDE amiket ott, és te magad készítel...Mind könnyü cseppröl készített fotót, mind pedig nehezebbröl készítettet...Majd idővel visszanézek még ide, és akkor közösen kielemezzük a fotókat,és kitárgyaljuk, ha még mindig nem érted a lényeget...Jó lesz így?
2015. jún. 6. 08:49
 15/20 Titusztitusz ***** válasza:
A másik hozzászólónak is akkor néhány mondat, aki szerint "ha igazam lenne, akkor egyforma súlya lenne minden testnek"...Sajnos a helyzet az, hogy "igazam van", csak éppen te nem figyeltél elég alaposan az iskolai fizikaórákon...Az egy dolog, hogy pl. egy toronyház nagyobb súlyu, mint mondjuk egy lepke, csakhogy ITT MOST NEM EZ A TÉMA, ÉS NEM EZ A LÉNYEG, hanem A ZUHANÓ TESTEK(!!)FIZIKÁJA...Ott egy kicsit másképpen működik sajnos a dolog...Szóval elő a tankönyvvel, és nézd át újra az erröl a témárol szóló tananyagot...(A dolog lényege az, hogy a Föld felszíne felé SZABADON ZUHANÓ TESTRE pontosan ugyanolyan gravitációs erő hat, és ha nem lenne légellenállás,akkor egy tollpihe, és egy toronydaru is AZONOS SEBESSÉGGEL, ÉS AZONOS PILLANATBAN ÉRNE FÖLDET...Éshát ide tartozik az is, hogy éppen az azonos gravitációs vonzásnak köszönhetően MIND A TOLLPIHE, MIND PEDIG A TORONYDARU SÚLYA AZONOS ZUHANÓ ÁLLAPOTBAN((!), azaz PONTOSAN NULLA...(A tömege az nem!!! Csak a súlya...Éshát mivel a zuhanó test TÖMEGE megmarad, csak a súlya tünik el, ebböl következik az a számodra érthetetlen dolog, hogy a légellenállás miképpen tudja JOBBAN LASSÍTANI a könnyebb esőcseppet, mint a nehezebbet...Azért van ez, mivel a nagyobb esőcsepp tömege, lendülete, és mozgási energiája NAGYOBB mint a könnyebbé, és ezért a légellenállás, csak kevesebb mozgási energiát tud elvonni tőle...)
2015. jún. 6. 09:05
 16/20 anonim ***** válasza:

> „A dolog lényege az, hogy a Föld felszíne felé SZABADON ZUHANÓ TESTRE pontosan ugyanolyan gravitációs erő hat, és ha nem lenne légellenállás,akkor egy tollpihe, és egy toronydaru is AZONOS SEBESSÉGGEL, ÉS AZONOS PILLANATBAN ÉRNE FÖLDET”

Ez ellentmondás. Nézd meg Newton II. törvényét.

F = m*a.

Ha a 0.001 kg-os tollpihére ugyanakkora gravitációs erő hatna (vákuumban, minden mástól eltekintve,…), mint a 10 000 kg-os toronydarura, akkor a tollpihe gyorsulása

ap = F/mp = (x N)/(0,001 kg) = 1000*x m/s^2

lenne, a toronydarué pedig

ad = F/md = (x N)/(10 000 kg) = 0,0001*x m/s^2,

ahol x az egyforma erő mérőszáma Newtonban.

Tehát a gyorsulások eltérése ap/ad = 10-milliószoros lenne. Mire a daru eléri a csigák 1 mm/s-os sebességét, addigra a pihe egy rakéta 10 km/s-os sebességével száguldana a talaj felé. Ebből látszik, hogy ez a mondatod ellentmondásos, és az is, hogy az az állítás, amiből az első hozzászólásodban kiindulsz, hamis. És ha a kiindulási állítás hamis, akkor bár a levont következtetések feltétlenül mind igazak (még ha nem is logikusak), de már nem sokat érnek.

Ami a homogén gravitációs térben szabadon eső testek esetén állandó, az nem a rájuk ható erő, hanem a az erő által létrehozott gyorsulás, amit g-vel szokás jelölni. A toronydaru és a tollpihe esetén

Fd = md*g = (10 000 kg)*(10 m/s^2) = 100 000 N,

Fp = mp*g = (0,001 kg)*(10 m/s^2) = 0,01 N.

A 100 000 N szerintem nem ugyanakkora, mint a 0,01 N. Viszont így legalább tényleg egyszerre érkeznek le vákuumban, ha egyforma magasságból egyszerre engedjük el őket.

Összességében te vagy a fogalmakkal nem vagy tisztában, és egész más definíciókat használsz mint mi – ez esetben próbálj meg megtanulni magyarul, mert lehet, hogy jókat írsz, csak más nyelven, mint mi –, vagy az alapvető összefüggéseket nem érted – ez esetben pedig járj vissza 7. osztályba, ott szépen szájbarágósan magyaráznak.

2015. jún. 6. 12:33
 17/20 anonim ***** válasza:
Jah, és próbáld bekezdésekre tagolni a mondandódat, mert fárasztó így olvasni. (((Ezt alsó tagozatban tanítják fogalmazásból, de csak három zárójelbe írom, mert a végén még azt hiszed, hogy sértegetni akarlak, pedig ez tény.)))
2015. jún. 6. 12:36
 18/20 Titusztitusz ***** válasza:
Átfutottam az utolsó két hsz-t, ami legutóbbi ittjártam óta összegyült, éshát reményeimmel ellentétben nem értelmes ellenérveket találtam, (Ha már valakinek ugye vitatkozó kedve támadt...) hanem csak valami sértett erölködést, hogy mindenáron rámhuzza valaki a "vizes lepedőt", az ügyben, hogy "nincs igazam" úgymond...Kedves barátom...Túl régen járok én netes felületekre ahhoz, hogy ne vegyem észre ilyen esetekben a tehetetlen erölködést, és a komplexusos vergődést, csak nehogy el kelljen ismerni azt, hogy "igazam van"...(Igen gyakori jelenség az, hogy némely "vitapartner" már kínjában nekiáll semmi átmenet nélkül már a HELYESÍRÁSOMROL is hosszasan értekezni például érvek helyett, éshát ilyenkor már tényleg csak kacagni szoktam az illetőn...Ugyanis igen-igen szánalmas már tényleg az ilyen vergődés...)Szóval hagyjuk már szerintem a képleteket, meg a zavaros fejtegetéseket, dühös erölködéseket, mert van akit EZ meg tud téveszteni, de ÉN NEM VAGYOK ILYEN...Szóval a magam részéröl a fenti két hsz-re nemis reagálnék, aki akar, felőlem reagáljon, én inkább visszatérnék akkor az eredeti témára, az esőcseppek esetére, mert azért még mindig akad szerintem ismertetnivaló ez ügyben:Szóval az esőcseppek ALAKJA nem állandó sohasem, én a magam részéröl ezért is írtam óvatosan azt, hogy az esőcsepp MINDIG FELVESZI AZT A FORMÁT, AMI A LÉGELLENÁLLÁS SZEMPONTJÁBOL A LEGÁRAMVONALASABB...De ez a forma sokféle lehet,ugyanis rengeteg tényező befolyásolja...Légnyomás, szélsebesség,sőt, még a légkör páratartalma is, de egyvalami MINDIG ÁLLANDÓ MARAD...Az a tény, hogy a nehezebb esőcsepp hamarabb ér földet, és NAGYOBB ERŐVEL, nagyobb lendülettel csapódik a földbe mint a könnyebb...Szóval újra:Miként lehet az, hogy két, SÚLYTALAN(!!)test közzül a NAGYOBB TÖMEGÜ(!!) TEST hamarabb ér földet mint a könnyebb, NAGYJÁBOL(!!) azonos légellenállási keresztmetszet mellett? Ismétcsak megismételném azt akkor, hogy a titok nyitja a két test TÖMEGÉNEK(!!) a különbözőségében rejlik...Mivel ugye a tömegnek nagy szerepe van a LENDÜLET, ÉS A MOZGÁSI ENERGIA mértékében, ami meghatározó dolog az esőcseppek esetében ahhoz, hogy eldönthessük azt a kérdést, hogy melyik esőcsepp fog hamarabb földet érni...Úgyhogy akkor zárszóként gyengébbek, és komplexusos kötekedők kedvéért mégegyszer felhozom a "lufis példámat":Egy UGYANAKKORA LÉGELLENÁLLÁSI FELÜLETET ADÓ, és ugyanolyan alaku(!!) felfújt lufi, és egy vasgolyó közzül MINDIG a vasgolyó(!!) fog hamarabb földet érni, mivel a vasgolyónak a NAGYOBB TÖMEGÉBÖL ADÓDÓAN(!!)nagyobb a lendülete, és a mozgási energiája, és így a légellenállás csak kisebb mértékben tudja fékezni az esését...Ha megfigyeljük, a vasgolyó "zuhan mint a kő" a földfelszín felé, viszont az ugyanolyan formáju lufi, csak "SZÉP LASSAN SZÁNKÁZIK LEFELÉ",és bizony JÓKORA IDŐ(!!)eltellik, mire földet ér...Éshát mindeközben jól látszik az, hogy a lufit hogy fékezi-pörgeti-sodorja a légellenállás, és a szél...A magam részéröl mást már nemtudok nagyon hozzátenni a dologhoz, aki értett a mondandombol valamit az értett, aki nem az nem, komplexusos kötekedők vergődései meg nem érdekelnek, úgyhogy hacsak valami ÉRTELMES(!!) hsz-t, vagy ellenérvet nem találok majd a jövőben ezen a kérdésen amire érdemes reagálni, úgy ezennel a magam részéröl akkor léptem a kérdésröl...További szépeket mindenkinek...
2015. jún. 13. 09:18
 19/20 anonim ***** válasza:

LoL, te ennyit értekeztél a helyesírásodról:

> „Átfutottam az utolsó két hsz-t, ami legutóbbi ittjártam óta összegyült, éshát reményeimmel ellentétben nem értelmes ellenérveket találtam, (Ha már valakinek ugye vitatkozó kedve támadt...) hanem csak valami sértett erölködést, hogy mindenáron rámhuzza valaki a "vizes lepedőt", az ügyben, hogy "nincs igazam" úgymond...Kedves barátom...Túl régen járok én netes felületekre ahhoz, hogy ne vegyem észre ilyen esetekben a tehetetlen erölködést, és a komplexusos vergődést, csak nehogy el kelljen ismerni azt, hogy "igazam van"...(Igen gyakori jelenség az, hogy némely "vitapartner" már kínjában nekiáll semmi átmenet nélkül már a HELYESÍRÁSOMROL is HOSSZASAN értekezni például érvek helyett, éshát ilyenkor már tényleg csak kacagni szoktam az illetőn...Ugyanis igen-igen szánalmas már tényleg az ilyen vergődés...)Szóval hagyjuk már szerintem a képleteket, meg a zavaros fejtegetéseket, dühös erölködéseket, mert van akit EZ meg tud téveszteni, de ÉN NEM VAGYOK ILYEN...Szóval a magam részéröl a fenti két hsz-re nemis reagálnék, aki akar, felőlem reagáljon, én inkább visszatérnék akkor az eredeti témára, az esőcseppek esetére, mert azért még mindig akad szerintem ismertetnivaló ez ügyben:”

Én ennyit:

„Jah, és próbáld bekezdésekre tagolni a mondandódat, mert fárasztó így olvasni.”

Ki a „tehetetlen komplexusos”? DE TE NEM VAGY ILYEN! HURRÁ!

2015. jún. 13. 14:01
 20/20 anonim ***** válasza:
18-as: Nem tudtál érvényesülni.
2015. jún. 14. 14:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!