Miért esik le hamarabb a nagyobb esőcsepp mint a kisebb?
Szia Titusztitusz nevű felhasználó!
"Néha úgy érzem, hogy valami virtuális gyógypedagógiai portálra kerülök, ahányszor csak felnézek erre a portálra..."
Nézd csak mit írtál! Ime:
"Mert a nagyobb esőcsepp nehezebb...Bár a gravitáció egyforma erővel vonz minden testet"
Ha igazad lenne, egyforma súlya lenne minden testnek.
Legyen az toronydaru, vagy fogpiszkáló...
Hm?
Gyógypedagógia és pontos fogalmazás rlz! :)
Kiindulás:
a közegellenállási erő = a súlyerővel
k*A*rhó(levegő)*v^2 = m*g = rhó(víz)*V*g
k*r^2*pi*rhó(levegő)*v^2 = rhó(víz)*4*pi/3*r^3*g ; gömb alak, kör keresztmetszet
v = gyök[rhó(víz)*4/3*g*r / (k*rhó(levegő))]
azaz v ~ gyök(r) ; a sebesség arányos a sugár 4zetgyökével
tehát pl. az 1 mm sugarú(gömb) csepp kb.√2-ször gyorsabban esik, mint a 0,5 mm sugarú.
Konkrét sebességeket is kiszámolhatsz a fenti képletből, (k≈0,23 gömb esetén)
> „A dolog lényege az, hogy a Föld felszíne felé SZABADON ZUHANÓ TESTRE pontosan ugyanolyan gravitációs erő hat, és ha nem lenne légellenállás,akkor egy tollpihe, és egy toronydaru is AZONOS SEBESSÉGGEL, ÉS AZONOS PILLANATBAN ÉRNE FÖLDET”
Ez ellentmondás. Nézd meg Newton II. törvényét.
F = m*a.
Ha a 0.001 kg-os tollpihére ugyanakkora gravitációs erő hatna (vákuumban, minden mástól eltekintve,…), mint a 10 000 kg-os toronydarura, akkor a tollpihe gyorsulása
ap = F/mp = (x N)/(0,001 kg) = 1000*x m/s^2
lenne, a toronydarué pedig
ad = F/md = (x N)/(10 000 kg) = 0,0001*x m/s^2,
ahol x az egyforma erő mérőszáma Newtonban.
Tehát a gyorsulások eltérése ap/ad = 10-milliószoros lenne. Mire a daru eléri a csigák 1 mm/s-os sebességét, addigra a pihe egy rakéta 10 km/s-os sebességével száguldana a talaj felé. Ebből látszik, hogy ez a mondatod ellentmondásos, és az is, hogy az az állítás, amiből az első hozzászólásodban kiindulsz, hamis. És ha a kiindulási állítás hamis, akkor bár a levont következtetések feltétlenül mind igazak (még ha nem is logikusak), de már nem sokat érnek.
Ami a homogén gravitációs térben szabadon eső testek esetén állandó, az nem a rájuk ható erő, hanem a az erő által létrehozott gyorsulás, amit g-vel szokás jelölni. A toronydaru és a tollpihe esetén
Fd = md*g = (10 000 kg)*(10 m/s^2) = 100 000 N,
Fp = mp*g = (0,001 kg)*(10 m/s^2) = 0,01 N.
A 100 000 N szerintem nem ugyanakkora, mint a 0,01 N. Viszont így legalább tényleg egyszerre érkeznek le vákuumban, ha egyforma magasságból egyszerre engedjük el őket.
Összességében te vagy a fogalmakkal nem vagy tisztában, és egész más definíciókat használsz mint mi – ez esetben próbálj meg megtanulni magyarul, mert lehet, hogy jókat írsz, csak más nyelven, mint mi –, vagy az alapvető összefüggéseket nem érted – ez esetben pedig járj vissza 7. osztályba, ott szépen szájbarágósan magyaráznak.
LoL, te ennyit értekeztél a helyesírásodról:
> „Átfutottam az utolsó két hsz-t, ami legutóbbi ittjártam óta összegyült, éshát reményeimmel ellentétben nem értelmes ellenérveket találtam, (Ha már valakinek ugye vitatkozó kedve támadt...) hanem csak valami sértett erölködést, hogy mindenáron rámhuzza valaki a "vizes lepedőt", az ügyben, hogy "nincs igazam" úgymond...Kedves barátom...Túl régen járok én netes felületekre ahhoz, hogy ne vegyem észre ilyen esetekben a tehetetlen erölködést, és a komplexusos vergődést, csak nehogy el kelljen ismerni azt, hogy "igazam van"...(Igen gyakori jelenség az, hogy némely "vitapartner" már kínjában nekiáll semmi átmenet nélkül már a HELYESÍRÁSOMROL is HOSSZASAN értekezni például érvek helyett, éshát ilyenkor már tényleg csak kacagni szoktam az illetőn...Ugyanis igen-igen szánalmas már tényleg az ilyen vergődés...)Szóval hagyjuk már szerintem a képleteket, meg a zavaros fejtegetéseket, dühös erölködéseket, mert van akit EZ meg tud téveszteni, de ÉN NEM VAGYOK ILYEN...Szóval a magam részéröl a fenti két hsz-re nemis reagálnék, aki akar, felőlem reagáljon, én inkább visszatérnék akkor az eredeti témára, az esőcseppek esetére, mert azért még mindig akad szerintem ismertetnivaló ez ügyben:”
Én ennyit:
„Jah, és próbáld bekezdésekre tagolni a mondandódat, mert fárasztó így olvasni.”
Ki a „tehetetlen komplexusos”? DE TE NEM VAGY ILYEN! HURRÁ!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!